Új dallal és videoklippel emlékezik a száz éve született Pilinszky Jánosra a Role zenekar

Pilinszky János születésének 100. évfordulójára időzítette új dalának és az ahhoz készült videoklipjének bemutatását a csíkszeredai Role zenekar. A szombaton nyilvánosságra kerülő produkció különleges látványt ígér.

A versmegzenésítések mindig is markánsan jelen voltak a csíkszeredai Role zenekar működésének több mint három évtizedében. Ezúttal kivételes módon olyan költő művét dolgozták fel, akit eddig leginkább csupán „távolról csodáltak”, ám költeményét még nem játszották. Az aktualitást Pilinszky János születésének századik évfordulója adta, ez alkalomból a költő Mi mindig itt volt című versének adtak zenei köntöst. A megzenésítéshez ráadásul egy videóklip is készült – mondta el Nagy Tivadar, gitáros-énekes, zeneszerző, a zenekar alapítója.

„Pilinszky számomra olyan mérföldkő, hogy az elmúlt 30 év alatt nem mertem nekivágni egyetlen versének sem, hona rengeteg kedvencem van” – osztotta meg a zenekarvezető. Mint kifejtette: véleménye szerint minden vers „tömény zene”, amelyet a legritkábban lehet egyszerű eszközökkel kifejezni. A költeményekben benne lehet egy nagyzenekar összetettsége, a metál keménysége, vagy éppen a cigányzene könnyedsége – fogalmazott Nagy Tivadar. A 100 éves születésnapi évforduló alkalmából több Pilinszky-verset választott ki a zenész, végül zenésztársai javaslatára maradt a nevezett költeménynél."Nagy szívvel várják" a közönséget  is | A szerző felvételei

Az énekes kiemelte: a vers vesszővel végződik, így lehetőségük volt a szöveg után egy hangszeres részben is kibontakozni. „Azt gondoltuk: hűha! Ugyanis nagyon nehéz volt a zenekarnak betanulni. Sokrétű, sokoldalú műről van szó, bár rendkívül rövid a dal, két és fél perces. Szerettük volna kicsit enyhíteni, szebbé tenni és ezért határoztuk el a videóklip készítését” – elevenítette fel. Ebben partnerekre találtak a Sharp Productionben, név szerint Gergely Szilárd és Schmidt Krisztina készítették a videót, és András Márton volt a fénytechnikus. A videóklip táncos részében pedig Ruszuly Ervin táncművész vállalta a főszerepet, tudtuk meg.

Mint Nagy Tivadar elmondta: még ők maguk sem látták a kész klipet, amelyen az utolsó simításokat végzik alkotóik. Érdekességként megemlítette, hogy ezúttal a zenekari tagok nem jelennek meg, „csupán” a tánc, a hang- és a fényhatások által tárul a vers világa a rajongók elé.

A klip bemutatóját, november 27-én, Pilinszky születésének napján tartják, a zenekar közösségi oldalán fogja közzétenni a megtekintéshez szükséges linket.

A Maszol érdeklődésére Sántha Zsuzsa, a zenekar énekes-billentyűse elmondta: bár a pandémia időszakában kevesebbet tudtak találkozni a közönséggel, ám szeretnének ebben az évben karácsonyi koncertet tartani. Az esemény december 19-én lesz a csíkszeredai Szent Ágoston-templomban. Ez alkalommal az alkalomhoz illő népi és vallásos dalokat adnak elő hagyományos formában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?