Út egymás felé: cigány–magyar szótár készült Csíkszeredában

Romani-magyar, azaz cigány–magyar szótár és hozzá népszerűsítő kisfilm készült Csíkszeredában. A film és a szótár a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége megbízásából készült egy Erasmus+ projekt keretében. Rendezője Köllő Ildikó, operatőr Nagy László. A film főszereplője Isztojka Máté, statiszták Ötvös Dalma, Ötvös Paula, Ráduly Zsombor és Kaló Ciprian-Florin, a csíkszeredai CséBé-csapat tagjai.

A CséBé csapat keretében önkéntesek dolgoznak a Somlyó 33. szám alá visszaköltözött családok gyerekeivel. Múzeumba, színházba, koncertre, moziba járnak, emellett számos tevékenységet is szerveznek a gyerekeknek. Futó- és úszóedzéseken vesznek részt, robotikát, magyar-, román-, matematikaórán tanulnak, cukorpasztából figurákat készítenek. A csapat mindenki számára nyitott, szívesen látnak tanulni vágyó cigány gyermekeket ugyanúgy, mint önkénteseket.

Köllő Ildikó csíkszeredai filmes elmondta, amikor megkapta a digitális szótárat, akkor kezdte keresgélni azokat a szavakat, amivel könnyebben kapcsolódhatnak a gyerekek egymáshoz, amivel könnyen tudnak beszédhelyzetbe keveredni.

„Ezeket a szavakat, kifejezéseket választottam ki és persze azokat, ami a cigány kultúrához kötődik. Például a hajjal nagyon-nagyon sok szavuk van, és azokat mindenképp be akartam mutatni. Miután kiválasztottam a szavakat, egy képi világot kerestem, és szerettem volna azt, hogy jó hangulatú, fiatalos legyen az egésznek a hangulata. És nyelvleckés hangulata is. Úgyhogy ezt a kettőt kevertem” – mondta el Köllő Ildikó.

A filmben Isztojka Máté néprajzos szerepel, aki részt vett, részese volt ennek a projektnek. Nagyon jól tud cigányul, ő készítette a fordításokat a filmhez is, mert például volt olyan szó, volt olyan kifejezés, ami nem volt benne a szótárban. Így például a Petőfi Anyám tyúkja cigányul. Ezt például ő fordította le a film kedvéért. „Kellettek a filmhez, a jó hangulathoz a gyerekek, akik szívesen részesei lennének a projektnek, és akkor a CséBé csapatot kerestem meg Csata Orsolya által, akik nagyon-nagyon szívesen jöttek és nagyon jó volt velük, egy megfeszített, körülbelül hatórás munka volt és nagyon jól helytálltak” – magyarázta a csíkszeredai filmes szakember.

Bara Lenke, a CséBé önkéntese azt emelte ki, hogy „sajnos tele vagyunk előítéletekkel. Ha nem próbáljuk megismerni őket, akkor sajnos megmaradnak ezek az előítéletek”.

„Könnyű ítélkezni, de az az ember, akinek otthon sírnak a gyerekei, mert éhesek, fáznak, és az az ember, akibe mindenki belerúg, akinek nem segítenek, az igen elkeseredett, és igen, kukázik, mert nincs más opciója. És sajnos sokszor hallom azt is, hogy nem, mert cigány, miért segítesz, mert cigány, és én ezekkel a gyerekekkel pont azt tapasztaltam meg, hogy igenis kellene segíteni, igenis fel kellene karolni őket. Nagyon sok akarat van bennük, nagyon-nagyon szeretnének tanulni és tényleg nagyon szerethetők” – hangsúlyozta Bara Lenke.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?