Csíksomlyói tűzkárosult romák: kis lépésekkel haladnak a megoldás felé

Messze még a végső, megnyugtató megoldás elérése a tűzkárosult csíksomlyói romák helyzetének és a Somlyó 33 néven ismert romatelep problémáinak megoldása felé vezető folyamatban. A Maszolt Sógor Enikő, Csíkszereda szociális ügyekért felelős alpolgármestere tájékoztatta.

Nem történt látványos előrelépés a csíksomlyói tűzkárosult romák helyzetének megoldásában az utóbbi hónapokban. Csíkszereda önkormányzata az elmúlt héten hozott határozatot arról, hogy informális telephellyé nyilvánítja a csíksomlyói romatelepet. Ezzel, mint közölték, hosszadalmas, de szükséges folyamatot indítanak el, amely számos, a nyomornegyedek szociális, egészségügyi, lakhatási és gazdasági emancipációjával kapcsolatos kérdés rendezését foglalja magában.

Kíváncsiak voltunk, mit jelent a  csíksomlyói romatelep további sorsa szempontjából az önkormányzati döntés. Mint Sógor Enikő kifejtette: elsősorban azért volt fontos, hogy informális telephellyé nyilvánítsák a csíksomlyói romatelepet, mert így végre javítani tudják az ott lakók életszínvonalát annak érdekében, hogy elindulhasson a közösségben a felzárkózási folyamat.

A végső cél hosszú távon a telep fokozatos felszámolása. Ennek érdekében helyeznek el szaniter-, illetve szociális tevékenységnek helyet adó konténereket is, így biztosítva a tisztálkodási lehetőséget számukra, amely elengedhetetlen a beilleszkedés, valamint munkába és iskolába járás szempontjából” – fűzte hozzá a városvezető.  A csíksomlyói romatelep | Fotó: Farkas Endre

Ebbe a folyamatba illeszkedik az is, hogy a jelenleg még az Erőss Zsolt Arénában élő romák lakókonténerekbe térnek vissza a telepre. Ennek érdekében a szociális igazgatóság felügyelete mellett elkezdődött a különböző gazdasági építmények lebontása, ugyanakkor nagytakarítás és tereprendezés is folyik a telepen, tudtuk meg.

Közben zajlik a konténerek lakhatóvá alakítása is. Jelen pillanatban az egyes konténerek átalakítása különböző fázisokban tart – osztotta meg Sógor Enikő. Az informális telephelyen a mostani időszakban az integrált szociális, oktatási, egészségügyi szolgáltatásokat a szociális igazgatóság alkalmazottai és hamarosan a Máltai Szeretetszolgálat új munkatársai végzik – tette hozzá az alpolgármester.

„Az Erőss Zsolt Arénában jelenleg 72 személy, vagyis 16 család tartózkodik. A kiköltözés legfontosabb feltétele, hogy a lakhatóvá tett konténereket kihelyezzük a telepre” – közölte érdeklődésünkre az alpolgármester.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?