Szigorúan korlátozzák az árusítást a pünkösdi búcsún

Szigorú előírásokkal szabályozzák a csíksomlyói búcsún folytatott kereskedelmi tevékenységeket. Az árusok csupán bizonyos termékeket árusíthatnak, és azokat is szinte kizárólag csak magánterületről.

Csíkszereda Városházának határozott célkitűzése, hogy a június 4-i csíksomlyói búcsújárás alkalmával ne engedjen teret a bóvlinak – közölte pénteken a városháza sajtószolgálata. Ennek érdekében született a 2022/763-as számú polgármesteri rendelet, amely kimondja, hogy június 3-án, pénteken reggel 8 órától szombaton 24 óráig Csíksomlyó közterületein csupán palackozott ivóvizet árusíthatnak – szögezték le.

A folyamatos működési engedéllyel rendelkező üzletek kereskedelmi tevékenységét ugyanakkor a rendelet nem korlátozza. Megengedik továbbá a kézműves termékek, könyvek, kegytárgyak, péktermékek, kürtőskalács, lángos, mézes pogácsa, fagylalt, üdítő és főtt kukorica árusítását kizárólag magánterületen a következő útszakaszokon: a Szék útja teljes hosszán (beleértve a Kájoni János utca és a Nagymező utca közötti szakaszt is), a Kájoni János utcában a 2–22. házszámok között, a Kissomlyó utcában a 17. házszámig. A hegynyeregben palackozott ásványvizet árusíthatnak a főszervező ferencesekkel megállapodott kereskedelmi egységek.Idén újra tömegesen érkezhetnek a zarándokok | Fotó: Pál Zoltán

A kézműves termékek árusítására a Jakab Antal Tanulmányi Ház előtti és a gyermekotthonnal szembeni kövezett utcaszélen alakítanak ki a búcsúhoz méltó környezetet – tették hozzá. A mozgóárusítás szintén tilos, kivételt képeznek bizonyos kiadványok (Csíksomlyó üzenete, Csíksomlyó Magazin, Székelyföld Kulturális Folyóirat, programfüzet) és kegytárgyak – derült ki.

Minden típusú kereskedéshez szükséges a városháza kereskedelmi osztályának engedélye. Az engedélyt a cégbejegyzési iratokkal, a kérelmező személyi igazolványával, élelmiszerek esetében pedig közegészségügyi, valamint állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági jóváhagyással válthatják ki. A polgármesteri hivatal szakirodája a szerdai munkaszüneti napon is szolgálatot vállal, így jövő héten a 21-es irodában minden nap fogadják a kérelmezőket 8 és 16 óra között, de legkésőbb pénteken 15 óráig – emelte ki a csíkszeredai városháza pénteki közleménye.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?