Nemzetközi visszhangja volt az idei csíksomlyói búcsúnak

Az Associated Press tudósításának köszönhetően a világsajtóba is bekerült az idei csíksomlyói búcsú. A rangos hírügynökség kiemeli, hogy a 35 ezres részvételű vallásos eseményt a szervezők összekapcsolták a koronavírus leküzdésével.

Az AP hírét átvette többek között az amerikai ABC News és a Washington Post, illetve a brit The Guardian is. Beszámolóikból kiderül, hogy a 450 éves múltú búcsút tavaly a járvány miatt nem tarthatták meg, idén azonban – bizonyos szabályok betartásával – ismét tízezrek gyülekezhettek a csíksomlyói hegynyeregben.

A zarándokok nem csak a szentmisén vehették részt, a koronavírus elleni vakcinát is megkaphatták a kegytemplom közelében kialakított oltóközpontban – írja az AP. „Oltakozási lehetőséget kívántunk nyújtani a híveknek, hogy örökre búcsút mondjunk a járványnak” – idézte a hírügynökség Tar Gyöngyit. A Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője a pandémiát egy hétfejű sárkányhoz hasonlította, amelynek mind a hét fejét le kell vágni ahhoz, hogy kimúljon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az AP tudósítása szerint a csíksomlyói oltóközpontban kapta meg a vakcinát a búcsú napján egy befolyásos ferences rendi szerzetes Böjte Csaba is, aki korábban átesett a Covid-betegségen. „Magam is kórházban voltam, több olyan embert is eltemettem, aki belehalt a fertőzésbe. Bízom az orvosokban, bízom abban, hogy az oltás megvédi az egészségem, és remélem, le tudjuk küzdeni a járványt” – idézte a hírügynökség Böjte Csaba atya sajtónyilatkozatát.

Kapcsolódók

Kimaradt?