Ezt javasolja a Hargita Megyei Sürgősségi Kórház a Csíksomlyóra zarándoklóknak

Praktikus tanácsokat fogalmaztak meg a csíksomlyói pünkösdi búcsúra érkező zarándokok számára a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szakemberei. Az intézmény a szombati napon dupla ügyeletet biztosít a sürgősségi osztályon.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban működő Sürgősségi Betegellátó Egység az elmúlt napokban felkészült arra, hogy megfelelően ellássák az esetlegesen nagyobb létszámban hozzájuk fordulókat a következő napokban. Szombaton dupla ügyeletet biztosítanak az osztályon – közölte az intézmény sajtószolgálata pénteken

Néhány praktikus ajánlást is megfogalmaztak az intézmény szakemberei a Csíksomlyóra látogató híveknek. 

Dr. Kacsó Jolán, az egység osztályvezető főorvosa azt tanácsolta a Csíksomlyóra érkező zarándokoknak, hogy hozzanak magukkal ivóvizet és a hosszas gyaloglás idejére. Ezen kívül azért, hogy a vércukorszint ne essen hirtelen le, egy kis harapnivaló vagy édesség is jó, ha van a hátizsákokban. Az öltözéket az időjáráshoz kell igazítani, kalap, esőernyő, esőköpeny mindenkinél legyen és az is fontos, hogy túracipőben, kényelmes lábbeliben menjenek fel a nyeregbe a zarándokok – javasolta a szakember.

Amint azt az orvosok el szokták mondani: a szandál, esetleg magas sarkú lábbeli nem oda való, gyakori, hogy a nem megfelelő cipő miatt fordul elő sérülés, főként, ha esetleg eső is lesz. A gyógyszert szedő krónikus betegek elindulás előtt mindenképpen vegyék be a gyógyszerüket, illetve vigyék magukkal azt – hívták fel a figyelmet. A szakemberek szerint ugyanakkor ilyen, nagy tömeget vonzó rendezvényeken az is hasznos, ha a krónikus betegségben vagy valamilyen ritka betegségben szenvedők felírják a betegségük megnevezését egy papírlapra, amit a pénztárcájukba tesznek, hogy gond esetén, például, ha egy eszméletvesztés előfordul, akkor a helyszínen egészségügyi ellátást nyújtók már tudják, mire kell odafigyelni.

Az ünnepi szentmise helyszínén megérkezés után ajánlott tájékozódni arról, hogy hol vannak elhelyezve az elsősegélyt nyújtó mentőpontok. Idén hangsúlyosan kérik az egészségügyi szakemberek azt is, hogy a búcsú helyszínén a zarándokok tartsák be a járványügyi előírásokat, a maszkviselésre és távolságtartásra vonatkozó szabályokat.

(Borítókép: archív | Pál Zoltán)

Kapcsolódók

Kimaradt?