FRISSÍTVE - „Ne blamáljuk az orvosok munkáját” – Böjte atya a búcsú napján kapja meg a vakcinát Csíksomlyón

Fotó: Böjte Csaba Facebook-oldalaFRISSÍTVE - Böjte Csaba atya vállalta, hogy a sajtónyilvánosság előtt beoltatja magát koronavírus ellen a búcsú napján a csíksomlyói kórház udvarán tartott oltásmaratonon. A ferences szerzetes a Maszolnak elmondta: a búcsús szentmise végén menne át az oltópontra és kérné a vakcinát. 

A Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság és a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház ezen a héten péntektől vasárnapig előjegyzés nélküli, Covid-19 elleni oltásmaratont szervez. Az időpont és a helyszín – a csíksomlyói kórház udvara – kiválasztása nem véletlen, az akciót a szombati búcsúhoz kapcsolták abban a reményben, hogy a zarándokok élni fognak a lehetőséggel.

Az oltásmaraton szervezői segítséget kaptak Böjte Csabától, aki vállalta az akció népszerűsítését: a búcsú napján, szombaton, sajtónyilvánosság előtt beoltatja magát – tájékoztatta a Maszolt Tar Gyöngyi. A Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője elmondta, hálásak a ferences szerzetesnek, amiért példát mutat, és motiválja a híveket az oltás beadatására. Emlékeztetett, hogy Böjte Csaba nemrég átesett a Covid-betegségen, tehát vannak antitestjei, így számára nem volt sürgős a vakcina beadatása. "Ennek ellenére vállalta, hogy beoltatja magát" – mondta Tar Gyöngyi.

Az oltásmaraton pénteken 15.00–20.00 óra között, szombaton 08.00–20.00 óra között, vasárnap 08.00–15.00 óra között zajlik a csíksomlyói kórház udvarán. A Pifzer-BioNTech (2 adagos, 16. életévüket betöltött személyeknek) és Johnson&Johnson (1 adagos, 18. életévüket betöltött személyeknek) vakcináját használják. Az oltást a helyszínen személyazonossági igazolvánnyal lehet igényelni, előjegyzés nem szükséges. Kiskorúak egyik szülő jelenlétében juthatnak oltáshoz. A szervezők közölték, hogy tanácsadással is segítenek,  a helyszínen önkéntes orvosok, asszistensek és regisztrátorok teljesítenek folyamatosan szolgálatot.

Az oltás a tudósok talentuma

Böjte Csaba hat hónappal ezelőtt esett át a koronavírus-fertőzésen. A Maszolnak elmondta, most érzi úgy, hogy eljött az ideje beoltatni magát. Mivel egyébként is ott lesz a csíksomlyói búcsún, gyóntat is, és lehetőség nyílik a kegytemplom tőszomszédságában, a kórház udvarán az immunizálásra, a búcsús szentmise végén menne át az oltópontra és kérné a vakcinát – tájékoztatta portálunkat.

„Ez szerintem az élet rendje, ha fáj a fogam, akkor elmegyek a fogorvoshoz, és nem okoskodok, hogy majd a Jóisten imádságra meggyógyítja. A Jóisten azért adta a talentumot, hogy azt használjuk. Ugye a pék, az autójavító használja a maga tudását. A kidurrant kerék mellett nem imádkozom, hanem keresek egy szakembert, aki vulkanizálja a kereket. Ilyen egyszerűnek tűnik nekem” – hozta fel a példákat a ferences atya.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Rámutatott, Szent Ágoston azt mondta, nem az a csoda, hogy Jézus ötezer embernek adott enni a pusztában, hanem az, hogy naponta, a szántó-vető emberek becsületes munkájával több milliárd embert táplál a Jóisten.

„Nem kell mi csodát várjunk, hanem nekünk kell csodává válnunk, csodát tennünk. És ha az orvosok képesek legyőzni a koronavírusos fertőzést, akkor halleluja! Dicsérjük, és ne szidjuk őket, ne blamáljuk a munkájukat, mert ők sokat küzdöttek, tanultak az eredményeikért!” – fejtette ki Böjte Csaba.

Kapcsolódók

Kimaradt?