Ezeknek a szabályoknak a betartásával vehetünk részt az idei csíksomlyói búcsún

Főesperesi kerületekre lebontva nyilvánossá vált, hogy hány személy vehet részt a csíksomlyói búcsún. A csíkszeredai lakosokon kívül mintegy 22 ezer zarándok ünnepelhet együtt a csíksomlyói nyeregben – írja a romkat.ro katolikus portál.  

Felhívják a figyelmet, hogy minden zarándoknak kitűzővel kell rendelkeznie, illetve további 15 ezer kitűző készült a csíkszeredaiak számára is, akik személyazonossági igazolvánnyal is részt vehetnek az eseményen. Kovács Gergely gyulafehérvári érsek 2021./VI. számú körlevelében olvhashatóak a legfontosabb tudnivalók, illetve a résztvevők régiók szerinti eloszlása is. A táblázat erre a linkre kattintva tekinthető meg.

Az Országos Vészhelyzeti Bizottság május 10-i ülése után feloldották azt az intézkedést, amely lakhelyhez kötötte a vallási rendezvényeken, zarándoklatokon való részvételt. Jelenleg folyamatban van az egészségügyi minisztérium és a kulturális minisztérium közös módszertanának kidolgozása, amely a vallási zarándoklatokon való részvételt szabályozza, ehhez igazodva történik majd a csíksomlyói búcsún való részvétel.

A legfontosabb tudnivalók között szerepel, hogy nem engedélyezett az autóbusszal szervezett zarándoklat; a zarándokoknak be kell tartaniuk a közegészségügyi szabályokat: maszk viselése, távolság betartása; ajánlatos, hogy a keresztalják a fertőzésen átesett vagy beoltott személyekből álljanak; a zarándokok csak hivatalos kitűzővel vehetnek részt a szertartáson; a kitűzőket a főesperességeken keresztül kapják meg a plébániák; a keresztaljákat arra kérik, hogy ne menjenek be a kegytemplomba, hanem mellette elhaladva tartsanak a nyereg felé; kérik a lelkipásztorokat, hogy segítsenek a gyóntatásban és áldoztatásban; részletes információkért a főesperesi hivatalokhoz kell fordulni.

Minden zarándoknak (a térségét megjelölő) kitűzővel kell rendelkeznie, ezek a főesperességeken vehetők át. A csíkszeredai hívek személyazonossági igazolvánnyal is részt tudnak venni, de a közösségi hovatartozás érzésének megerősítése érdekében 15 000 kitűző készült számukra is.

Csíkszereda Polgármesteri Hivatala egyébként május 22-re önkénteseket keres a búcsú zökkenőmentes lebonyolításához. Az ehhez szükséges rövid online kérdőív kitöltésével ezen a linken lehet jelentkezni.  

(Címlapkép: Pál Zoltán – Archív)

Kapcsolódók

Kimaradt?