Még a búcsú előtt átköltöztetik a Csíksomlyón felbukkanó kétbocsos anyamedvét

A pünkösdi búcsúra készülő Csíksomlyón rendszeresen feltűnő kétbocsos anyamedve áthelyezését kérvényezik a hatóságok és a területileg illetékes vadásztársaság.

Az elmúlt hetekben több alkalommal találkozhattak a helyi lakosok a csíksomlyói Kis- és Nagysomlyó hegye környékén egy két boccsal járó anyamedvével. Szerdai sajtótájékoztatóján Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: mindent megtesznek a nagyvad és bocsainak áthelyezése érdekében, ami az elöljáró reményei szerint az idén újra a hegynyeregbe költöző csíksomlyói búcsú napjáig meg is fog történni.

Mint a politikus elmondta: minden szükséges hivatalos lépést megtettek, várják a környezetvédelmi hatóságok jóváhagyását. A polgármester figyelmeztetett, hogy az anyamedve agresszív lehet és a helyi lakosok és kirándulók által is kedvelt, forgalmas területen tűnik fel szendszeresen.

A városvezető beszámolt arról a medvéről is, amelyik a város másik részén, Szécsenyben tűnt fel és kedden a csendőröknek kellett elkergetniük. Korodi Attila elmondta: figyelemmel kísérik a nagyvadat és folyamatosan várják a lakosság jelzését az állat feltűnéséről.

Kutyabarát megoldásokat kínálnak
Csíkszereda városvezetése a polgármesteri hivatal fenntartásában álló városi kertészettel karöltve alakította ki és helyezi el azokat a kutyaürülék-tartó zacskókat adagoló szerkezeteket, amelyek a város tisztán tartása és a felelős kutyatartás népszerűsítése érdekében alakítottak ki. A tárolók a város mintegy 200 felcsavarozható fém szemetesére kerülnek fel. A szerkezetek felszerelése során ellenőrzik a szemetesek állapotát és szükség esetén pótolják a hiányzó darabokat.

(Borítókép: Bodó István)

Kapcsolódók

Kimaradt?