Beoltottsághoz köthetik a nem helyiek részvételét a csíksomlyói búcsún

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere szerint az idei csíksomlyói pünkösdszombati búcsú elsősorban a helyiek, vagyis a csíkszeredaiak részvételével zajlik május 22-én a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben.

A városvezető hozzátette, kérték a hatóságokat, hogy olyan megoldást találjanak a búcsú megszervezésének engedélyezésére, hogy a Romániából érkező zarándokok különösebb korlátozások nélkül részt vehessenek a szertartáson.

„Nem számítunk arra, hogy zarándokok érkeznek majd Magyarországról, ezt az ottani médiában már közöltük is, azonban magyarországi hivatalosságok részvételére készülünk, amennyiben ezt jelzik felénk. A járványmegelőzéssel foglalkozó hatóságoktól kértük, hogy korrekt megoldást találjanak arra, hogy a hazai zarándokokat fogadhassuk a megfelelő előírások betartásával. Nem százezres, tömeges szertartásra készülünk, de szeretnénk lehetőséget adni a hazai katolikus közösségnek, hogy részesei legyenek a zarándoklatnak fizikai vagy online formában” – fejtette ki a polgármester az Agerpres hírügynökségnek.

Dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője leszögezte: fontolgatják annak lehetőségét, hogy csak azokat a nem csíkszeredaiakat engedjék be a búcsú terültére, akiket már beoltottak koronavírus-fertőzés ellen.

(Címlapkép: Pál Zoltán - Archív)

Kapcsolódók

Kimaradt?