A romániai fesztiválrajongók többsége vállalná az oltást vagy a tesztet, ha így bulizhat

A koncert- és kulturális eseményszervezők romániai egyesülete (AROC) felmérést végzett a rendszeres koncert- és fesztiválfogyasztó lakosok körében arról, hogy milyen feltételekkel vennének részt tömegrendezvényeken 2021-ben.

Február 2. és 12. között a jegyforgalmazó cégek 2019 során aktív klienseik, az AROC tagszervezetei pedig követőik, rajongóik körében szórták a kérdőívet, amelyet végül több mint 13 568-en töltöttek ki. A válaszadók 32 százaléka bukaresti, 22,3 százaléka Kolozs megyei volt, életkor tekintetében pedig a legtöbben 18 és 50 év közöttiek voltak.

A felmérés eredményei azt mutatják, hogy 2020-ban, a járvány évében mindössze a válaszadók 36,2 százaléka vett részt kisebb-nagyobb arányban valamilyen eseményen, közülük azonban a nagy többség, 89 százalék jól érezte magát, és örült, hogy megszervezték ezeket.

A járványügyi szabályokat a megkérdezettek 61,3 százaléka vállalja, ha ez a feltétele az események szervezésének, 23,6 százalék azt mondta, bár a szabályok nem tetszettek neki, betartotta őket, hogy részt vehessen a rendezvényen, és csupán 6,3 százalék mondta azt, hogy amíg be kell tartani bizonyos járványügyi szabályokat, nem szeretne nyilvános eseményre menni.

Azok, akik mindenképpen részt vennének koncerteken és fesztiválokon 2021-ben, ha lehetővé válik azok megszervezése (64,6 százalék), nagy többségben vállalnák a koronavírus elleni oltást (72,3 százalék) vagy a tesztelést (76,7 százalék) is.

A válaszadók 80 százaléka biztonságban érezné magát egy nemzetközi rendezvényen, ha tesztelnék a közönséget, 12,9 százalék jobban szeretné, ha külföldiek nem vennének részt, 7,1 százalék pedig egy-egy településre korlátozná a közönséget. A résztvevők számát 59,8 százalék nem korlátozná, 25 százalék legfeljebb 1000 fős rendezvényen érezné magát biztonságban.  

Bogdan Gheorghiu kulturális miniszter kedden beszélt arról, hogy szükség lehet az oltási igazolványra, a negatív teszteredmény bizonyítására, vagy egy igazolásra, hogy az illető személy már átesett a koronavírus-fertőzésen a nagy létszámú kültéri eseményeken való részvételhez.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?