banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Felbukkant Romániában a koronavírus brazil variánsa is

Megjelent az országban a koronavírus brazil változata – közölte hétfő este az Országos Közegészségügyi Intézet. A mutációt két bukaresti férfi szervezetében mutatták ki.

Az intézetet a fővárosi Matei Balș járványtani kórház értesítette arról, hogy két, koronavírusos tüneteket produkáló, más betegségekben is szenvedő bukaresti páciensnél mutatta ki a SarsCov2 vírus P.1.-es brazil mutációját. Egyikük egy 38 éves férfi, aki nem járt külföldön, és akiről nem tudni, hol fertőződött meg, a másik egy 57 éves férfi, akinek másik két kollégája is fertőzött volt, így feltételezhető, hogy tőlük kapta el a betegséget. A járványügyi vizsgálat még folyamatban van.

A P1-nek is nevezett brazil mutáció agresszívebb az eredeti vírusnál. Három, most megjelent, de a szaklapokban való publikációt megelőző ellenőrzésen még át nem ment tanulmány megerősítette, hogy ez a variáns képes azokat is megfertőzni, akik már átestek a betegségen, és becslések szerint 1,4–2,2-szer jobban terjed, mint a korábbi változatok.

Mint ismert, három nappal ezelőtt a koronavírus dél-afrikai változata is felbukkant az országban. Ugyanakkor eddig 272 személynél mutatták ki a kórokozó brit variánsát, amelyik Magyarországon a járvány robbanásszerű terjedéséhez, a korlátozó intézkedések szigorításához vezetett.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Hazai szakértők az új, a korábbinál fertőzőbb vírusmutációk közösségi terjedésének tulajdonítják, hogy az utóbbi hetekben ismét erőre kapott a járvány. Egybehangzóan azt valószínűsítik, hogy a brit vírusvariáns már az egész országban közösségi szinten terjed, és meghatározóvá vált Románia nagyvárosaiban.

Erről azonban nem rendelkeznek pontos adatokkal, mert csak néhány laboratóriumban, szúrópróbaszerűen végeznek úgynevezett szekvenciális tesztelést, amely alkalmas az új változatok kimutatására.

(Címlapfotó: Pixabay)

 
 
 
banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?