Romániában is megjelent a koronavírus dél-afrikai variánsa

A brit mutáció után a koronavírus dél-afrikai variánsa is megjelent Romániában. Bukaresti és pitești-i mintán mutattak ki egy-egy fertőzést a MedLife szakemberei.

A magánklinika laboratóriumában összesen 93, az országból véletlenszerűen kiválasztott mintát elemeztek. Kettőben mutatták ki a koronavírus dél-afrikai és 72-ben a brit változatát.

A brit mutáció nem egészen két hónap alatt dominánssá vált az országban, így nem kétséges, hogy a fertőzőbb vírusvariánsok megjelenésének tulajdonítható a járvány harmadik hulláma - vélekedett Dumitru Jardan biológus, a MedLife vezető kutatója.

A szakember úgy vélekedett: a szekvenciális tesztelés országos kiterjesztésére van szükség ahhoz, hogy a járványügyi hatóságok naprakész információkkal rendelkezzenek a koronavírus által produkált mutációkról, és ennek megfelelően döntsenek a védekezésről.

Bár a szakemberek egybehangzóan azt valószínűsítik, hogy a brit vírusvariáns az egész országban közösségi szinten terjed, és meghatározóvá vált Románia nagyvárosaiban, a hatóságok nem rendelkeznek erről pontos adatokkal, mivel a fertőzések kimutatására olyan molekuláris diagnosztikát (PCR), illetve antigénteszteket használnak, amelyekből nem derül ki, hogy az újabb mutációk valamelyikéről van-e szó egy-egy újabb fertőzés esetében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A vírus dél-afrikai variánsának esetében egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy súlyosabb megbetegedést okozna, viszont a többi új változathoz hasonlóan gyorsabban terjed az eredetinél. Ezt a mutációt korábban már Magyarországon is azonosították. Decemberben már biztosan fertőzött Nagy-Britanniában, és január közepén Németországban is felbukkant. Pontosabban: ekkor sikerült kimutatni, ettől függetlenül a vírus hetekkel korábban körözhetett az emberek között.

(Címlapfotó forrása: Pixabay)

Kapcsolódók

Kimaradt?