WHO: csökkent az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma világszerte

Tizenhat százalékkal csökkent az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma a múlt héten világszerte, és csökkenés állt be a halálozási adatokban is - jelentette be az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO), ám felhívta a figyelmet a vírus mutációinak a terjedésére is.

A világszervezet vasárnap zárult és kedd este ismertetett heti összesítése szerint a Covid-19 regisztrált halálos áldozatainak a száma 10 százalékkal csökkent az azt megelőző héthez képest. A bejelentésben kiemelték, hogy a Föld hat régiójából csak a Földközi-tenger keleti térségében nőtt az újonnan regisztrált esetek száma, hét százalékkal.

Eközben viszont 20 százalékkal esett az igazolt fertőzöttek száma Afrikában és a Csendes-óceán nyugati térségében, 18 százalékkal Európában, 16 százalékkal az amerikai kontinensen és 13 százalékkal Délkelet-Ázsiában.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója hétfőn azt mondta, már ötödik egymást követő héten csökken az újonnan regisztrált fertőződések száma, amelyet így sikerült leszorítani a január első hetében mért 5 millió új eset felére. 

"Ez az egyszerű közegészségügyi rendszabályok hatékonyságát bizonyítja, még a nemrég felbukkant mutációk esetében is - jelentette ki a főigazgató, hozzátéve: a tüzet nem oltották el, de sikerült a lángokat mérsékelni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Figyelmeztetett azonban arra is, hogy ha a világ most felhagy a járvány elleni küzdelemmel, a vírus új erőre kap. A szervezet adatai szerint a SARS-CoV-2 koronavírus először az Egyesült Királyságban kimutatott változatát már 94 országban azonosították (47-en közülük közösségi fertőzést jelentettek), a múlt héten nyolc újabb országban jelent meg.

Az úgynevezett dél-afrikai variánst a múlt héten két, a brazil mutációt hat ország jelentette, ezzel az egyiket már 46, a másikat pedig 21 országban regisztrálták. Az első esetében legalább 12, a másodiknál pedig legalább két esetben közösségi fertőzés során kapták el a mutációkat.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?