banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

A WHO vezető tudósa nem biztos benne, hogy a koronavírus Kínából származik

A vírus már jóval a decemberi vuhani felfedezése előtt megjelent Kínában – állapította meg a CNN az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Kínában folytatott vizsgálatát vezető Peter Ben Embarekre hivatkozva.

A szakember az amerikai hírtelevíziónak elmondta, a vírus már 2019 decemberében széles körben terjedt Vuhanban, és már akkor 13 variánsa jelen volt a koronavírusnak a közép-kínai nagyvárosban.  A WHO kutatói Vuhanban, ahol a vírust először feljegyezték, az új típusú koronavírus, a SARS-CoV-2 eredetét keresték.A vuhani piaccsarnok | Fotó: Agerpres/EPA

Embarek most a CNN-nek adott interjújában elmondta: a SARS-CoV-2 tizenhárom különböző genetikai szekvenciáját azonosították. Mivel a vírusok folyamatosan mutálódnak, annak felfedezésével, hogy 13 variáns volt már Vuhanban 2019 decemberében, feltételezhető, hogy a vírus már korábban bejárt egy utat az ázsiai országban.

A WHO szakértője szerint egyes vírustörzseket összefüggésbe tudtak hozni a kínai piacokkal, így az állatpiaccal is, melyet a járvány kirobbanásának helyszíneként tartottak sokáig számon. Más vírusvariánsokat azonban nem tudtak piaci helyszínekhez kapcsolni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Embarek mindazonáltal nem akart következtetéseket levonni annak kapcsán, hogy a variánsok felfedezése mit jelent a koronavírus eredetére nézve. A CNN szerint azonban ez megerősítheti azt a feltételezést, hogy az új típusú koronavírus már az első azonosított eset előtt megkezdte világhódítását.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?