Bekeményítenek a britek: kötelező két teszt pénzbírság terhe mellett a karanténidőszakban

Jövő hétfőtől a külföldről Nagy-Britanniába utazóknak az érkezésük utáni karanténidőszak alatt két koronavírustesztet kell elvégeztetniük – jelentette be kedden Matt Hancock brit egészségügyi miniszter.

Hancock a londoni alsóházban tartott tájékoztatóján elmondta azt is, hogy tíz évig terjedő börtönnel sújthatók azok a beutazók, akik elhallgatják a brit hatóságok elől, ha az érkezésük előtti tíz napban olyan országokban jártak, amelyekből a járványellenes intézkedések értelmében jelenleg nem lehet beutazni Nagy-Britanniába. A miniszter tájékoztatása szerint a külföldről érkezőknek február 15-től két PCR-tesztet kell elvégeztetniük, az elsőt két nappal, a másodikat nyolc nappal érkezésük után.

A brit kormány már három hete érvényben lévő rendelkezése alapján a külföldről Nagy-Britanniába utazóknak indulásuk előtt is el kell végeztetniük egy koronavírustesztet, és csak e szűrővizsgálat 72 óránál nem régebbi negatív leletének felmutatása után kezdhetik meg utazásukat. Az egészségügyi miniszter által kedden ismertetett rendelet ezt a kötelezettséget egészíti ki az érkezés utáni két további koronavírusteszt előírásával.

Matt Hancock elmondta: erre a két szűrővizsgálatra a Nagy-Britanniába készülőknek még indulásuk előtt időpontot kell foglalniuk a brit kormány erre a célra kialakított online felületén, amely csütörtöktől működik. Ha az érkezés után elvégeztetett két teszt bármelyike pozitívnak bizonyul, az érintetteknek a szűrővizsgálat időpontjától számítva további tíz napig karanténban kell maradniuk, és ha szükséges, igénybe vehetik a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) ellátórendszerét.

Pozitív lelet esetén a brit egészségügyi hatóságok a teszthez használt mintát automatikusan genetikai vizsgálatnak vetik alá, megállapítandó, hogy a fertőzést nem valamelyik új koronavírus-változat okozta-e – mondta keddi ismertetésében a brit egészségügyi miniszter.

Hozzátette: ezer font pénzbírsággal sújthatók azok, akik nem hajlandók alávetni magukat az első koronavírustesztnek, és kétezer font büntetés vár azokra, akik mindkét kötelező szűrést visszautasítják.

A brit kormány nemrégiben átmenetileg minden országból megszüntette a karanténkötelezettségtől mentes beutazás lehetőségét, azokból az országokból pedig, amelyekben tömegesen tűntek fel új koronavírus-variánsok, teljesen megtiltotta a beutazást azoknak, akik életvitelszerűen nem Nagy-Britanniában élnek. Ez a tilalom a legtöbb dél-amerikai országra és Afrika déli államaira, valamint – szoros dél-amerikai, főleg brazíliai utazási kapcsolatai miatt – Portugáliára vonatkozik.

Ezekből az országokból a brit állampolgárok és a Nagy-Britanniában letelepedési engedéllyel élő külföldiek hazatérhetnek, de jövő hétfőtől nem otthonukban, hanem kijelölt kereskedelmi szálláshelyen kell eltölteniük a tíznapos karantént.

Ennek az előírásnak a részleteiről Matt Hancock keddi alsóházi ismertetésében elmondta: azoknak, akik Nagy-Britanniában élnek és a tilalmi listán szereplő országokból térnek haza, indulásuk előtt le kell foglalniuk szálláshelyüket az e célra szolgáló, ugyancsak csütörtökön üzembe lépő online kormányzati foglalási felületen. A karanténcsomag költsége minden egyes beutazó esetében 1750 font, és ezt az utasoknak kell fizetniük. Ez az összeg a szállásköltséget, a közlekedést és a koronavírus-szűrés díját tartalmazza. A brit kormány eddig 16 szállodával kötött szerződést és 4600 szobát foglalt le erre a célra – mondta az egészségügyi miniszter.Megfontolandó, hogy érdemes-e Nagy-Britanniába utazni

Hozzátette: a tiltólistán szereplő országokból beutazók csak csekély számú kijelölt repülőtérre vagy egyéb beléptető pontra érkezhetnek, és innen lefoglalt szállodájukhoz kísérik őket. E szállodák környékén „látható lesz” a biztonsági személyzet jelenléte a karanténelőírások betartása érdekében. Matt Hancock elmondta: ötezer font pénzbírsággal sújthatók azok, akik nem hajlandók a kijelölt szállodákban eltölteni a karanténidőszakot, és a büntetés további szabálysértés esetén 10 ezer fontig emelkedhet. Mindemellett továbbra is mindenkinek ki kell töltenie indulása előtt az indulási helyszínt, a nagy-britanniai tartózkodási helyszínt és az elérhetőségeket rögzítő online űrlapot (Passenger Locator Form).

A brit egészségügyi miniszter elmondta: azok, akik az érkezésük előtti tíz napban a tilalmi listán szereplő országok valamelyikében jártak és ezt elhallgatják a brit hatóságok elől, vagy valótlanságokat tüntetnek fel a Passenger Locator Form űrlapon, tíz évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók.

Kapcsolódók

Kimaradt?