Olaszország rég feltalálta a járványbiztos hoteleket: egyre felkapottabbak az elnéptelenedett falvak

Fotó: Sextantio | Le Grotte della Civita | Albergo Diffuso Facebook-oldalKözépkori építmények, elhagyatott falvak és az elszigetelt vidék: ez ma a tökéletesen járványbiztos hotel jellemzője. A CNN riportja szerint Olaszországban az 1990-es években terjedt el egy sajátos turisztikai modell. Az albergo diffuso, azaz a szétszórt hotel lényege, hogy egy nagyrészt elnéptelenedett település több épületét hotelnek alakítják át, írja a sokszinuvidek.hu.

Olaszország vidéki régiójában rengeteg falu üresedik meg, mert az emberek a munkalehetőségek miatt inkább nagyvárosokba költöznek, a hátrahagyott ingatlanokat pedig senki nem akarja megvásárolni. Ezt látva több vállalkozó is kapott az alkalmon, és a szellemfalvakat luxushotellé alakították úgy, hogy a vendégek egy saját villában tölthetik a szabadságukat. Egy közeli étteremben van lehetőségük étkezni a turistáknak, a wellness lehetőségeket pedig szintén a falu egy másik házában találják.

Az oltás következtében az utazás vélhetően ismét felkapott lesz, de a turisták olyan szálláshelyet keresnek majd elsősorban, ahol a távolságtartás lehetséges. A szétszórt hotelek pedig a legmegfelelőbbek erre.

150 szétszórt hotelje van Olaszországnak

Három évtizeddel ezelőtt Daniele Kihlgren vállalkozó Santo Stefano di Sessanio középkori erődvárosában járt Olaszország középső részén. Hosszú évekig keresett olyan területeket, amik nincsenek beépítve: amint megpillantotta a helyszínt, el is kezdte megvalósítani az álmát.

Így alakult meg a Sextantio, a brand, amelynek ma már a sziklákba vájt, dél-olaszországi Matera jelentős része is a tulajdonában van. A példát azóta rengetegen követték: a CNN szerint ma megközelítőleg 150 szétszórt hotel működik Olaszországban.

A koronavírus-járvány brutális hatást gyakorolt az olasz turisztikai szektorra, ami a GDP 13 százalékát adja. A kilábalásban pedig a szétszórt hotelek hatalmas szerepet tölthetnek majd be, miközben a tradicionális szállodák próbálnak adaptálódni a járvány okozta kihívásokhoz. Santo Stefano di Sessanióban a koronavírus semmilyen változást nem okozott, köszönhetően a koncepciónak. Nincs sok szoba, de amik vannak, azok is különálló házakban találhatóak. Eredetileg egy új gazdasági modell volt, aminek hatalmas előnyére vált most, hogy rengeteg a hely és könnyű tartani a távolságot.

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?