A kulturális mentőcsomag-terv újabb változatát tette közzé a szaktárca

Hétfőn tette közzé mentőcsomag-terve újabb változatát honlapján a kulturális minisztérium. Az ágazat különböző szereplőinek szánt támogatások tervét továbbküldték a beruházási és európai projektek minisztériumának, hét végén pedig újabb közvitát terveznek róla, jelentették be.

A szaktárca közölte, a január 26. és február 8. közötti nyilvános konzultáció, valamint a február 22-én megszervezett online közvita nyomán módosították a támogatási tervet, amelyet azért továbbítottak a beruházási és európai projektek minisztériumának, hogy így prioritásként bekerülhessen a kidolgozás alatt álló országos helyreállítási tervbe (PNRR).

A most közzétett változat szerint az állami támogatásra az előadóművészetek (színház, zene, tánc), vizuális művészetek (festészet, szobrászat, film, fotó), kulturális örökség, múzeumok, írott kultúra, kulturális oktatás területén dolgozó szereplők jogosultak, a divat-, design-, videojáték-ipar, az újság- vagy folyóirat-szerkesztés nem szerepel a mentőcsomag-tervben.

A korábban ismertetett tervekhez képest megpróbálták forgalom szerint differenciálni a lekérhető de minimis támogatást, illetve azt javasolják, hogy a jogi személyiséggel nem rendelkező művészek számára a szerzői jogokat adminisztráló szervezetek folyósítsák a támogatást. Ez utóbbi javaslat élénk tiltakozást váltott ki, ugyanis sok művész nem tagja ilyen szervezetnek, így kimaradna a támogatásból, illetve nemrég visszaélések gyanúja is felmerült például a képzőművészek egy részét képviselő Visarta egyesület kapcsán.

Az új terv szerint könyvesboltok, kiadók és mozik is pályázhatnának állami segélyre.

A kulturális minisztérium aktuális mentőcsomag-terve itt érhető el, a hét végére tervezett közvitával kapcsolatban a honlapon közölnek majd részleteket.

(Címlapfotó: Kiss Gábor)

Kapcsolódók

Kimaradt?