Rosszindulatú és alaptalan Nanau vádja a kulturális minisztérium szerint

Közleményben reagált a kulturális minisztérium arra, hogy Alexander Nanau, a többszörösen díjazott colectiv című dokumentumfilm rendezője visszautasította az állami kitüntetést és azzal vádolta a román államot, hogy nem tett semmit a koronavírus-járvány miatt válságba került kulturális szektorért, írja a News.ro.

A filmes Facebook-oldalán jelentette be döntését, amit azzal indokolt, hogy nem tud annál cinikusabb dolgot elképzelni, mint üres díjakkal elismerni a kultúra érdemeit, miközben a teljes romániai kulturális szektor soha nem látott válságban van.

A kulturális minisztérium közleménye feleleveníti, hogy mennyi pénzzel támogatta a román állam Nanau filmjét. Mint írják, január elején a colectiv nemzetközi promóciós kampányának 150 ezer lejes támogatásáról döntöttek, korábban pedig 632 071 lejes vissza nem térítendő támogatást kapott a Román Filmközponttól (CNC) fejlesztésre és gyártásra. Emellett a román állam finanszírozta 2019-ben a film részvételét az amszterdami, a torontói és a velencei filmfesztiválon 40 ezer lej értékben, valamint az Oscar-jelölésért folytatott kampányt 2020-ban 100 ezer lej értékben. A CNC további 100 ezer lejes támogatást vállalt abban az esetben, ha a filmet valóban jelölik – ez március 15-én derül ki. A kulturális minisztérium adatai szerint a colectiv összesen 1 530 566 lejre jogosult a filmalapból.

„Az a kijelentés, miszerint a kulturális minisztérium nem vett részt a kulturális szektor válságának kezelésében 2020-ban, rosszindulatú és alaptalan” – írja a közlemény. Az ezirányú intézkedések között említenek több kulturális pályázatot, a román kultúra napja alkalmából meghirdetett támogatásokat, a kortárs hazai képzőművészeti alkotások vásárlására szánt 2 millió lejt és a szabadúszók által megpályázható, a bruttó átlagbér 75 százalékát kitevő kártalanítást.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?