A román kultúrát és Mihai Eminescut ünneplik Románia-szerte

Több romániai településen kigyúl péntek este „a kultúra lángja” Mihai Eminescu költő születésének 171. évfordulóján, amely 2011 óta a román kultúra napja. 29 településen különböző rendezvényeket is szerveznek, írja a News.ro.

A román kultúra napja alkalmából a kulturális minisztérium 2 millió lej értékben 42 projektet finanszíroz, 29 városban koncerteket, verses műsorokat, színházi előadásokat szerveznek január 15. és 31. között, amelyeket a járványhelyzetre való tekintettel online is közvetítenek, jelentette be Bogdan Gheorghiu kulturális miniszter. Pénteken este hat órakor több településen kigyúl „a kultúra lángja”, azaz tematikus épületvetítéseket szerveznek. Mihai Eminescu portréját többek között Szatmáron, Tordán, Marosvásárhelyen is kivetítik.

A bukaresti Román Athenaeumban két koncertet is tartanak pénteken: a George Enescu Filharmónia Horia Andreescu karmester vezényletével Ludwig van Beethoven, George Enescu, Doru Popovici, Constantin Silvestri, Bartók Béla és Dan Dediu műveket ad elő, ezt a koncertet a Román Közszolgálati Televízió (TVR) 3-as csatornája este héttől közvetíti, a romániai Ifjúsági Zenekar Cristian Mandeal karmester vezényletével pedig George Enescu, Bartók Béla és Sabin Păutza műveket, valamint a Direcţia 5 rockegyüttessel közösen modern műveket ad elő, ezt az előadást este 21:10-től közvetíti a TVR 1-es csatornája.

Inkompetenciával, érdektelenséggel vádolják a kulturális minisztériumot

A román kultúra napja alkalmából Klaus Iohannis államelnök kitüntetéseket ad át, 2021-ben Alexander Nanau, a Colectiv-tűzvészről készült, több nemzetközi díjat nyerő dokumentumfilm rendezője lett volna az egyik kitüntetett, ő viszont visszautasította az elnöki elismerést, mondván, hogy nem tud annál cinikusabb dolgot elképzelni, mint üres díjakkal elismerni a kultúra érdemeit, miközben a teljes romániai kulturális szektor soha nem látott válságban van. A kulturális minisztérium válaszul felevenítette, hogy mennyi pénzzel támogatta a román állam Nanau filmjét, és felsorolta, hogy milyen intézkedéseket foganatosított a járványhelyzet miatt válságba került kulturális szektor támogatására.

A kulturális szektor szereplői által sokat kritizált és cseppet sem hatékonynak ítélt válságkezeléssel kapcsolatban csütörtökön ismét nyilatkozott a miniszter. A 2020-ban bemutatott, egyelőre terv szintjén létező 100 millió eurós segélyalapról elmondta, hogy két hónap alatt sikerült olyan formába hozni, hogy „még mindig nem felel meg mindenkinek, de már sokkal több mindenki elégedett vele, mint korábban.“ Gheorghiu szerint a kulturális minisztérium megtette a tőle telhetőt, és a terv most a gazdasági minisztériumhoz került, ahol tovább tökéletesítik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?