Irodalmi megapixel – díjak és érdekességek Csíkszeredában a Román Kultúra Napján

Először mutatkozott be hétfő este a Kájoni János Megyei Könyvtárban a csíkszeredai románok irodalmi köre. Az intézmény továbbá brassói vendégekkel és kortárs román irodalommal tarkított programmal ünnepelte a Román Kultúra Napját.

Gazdag és érdekes programmal fogadta a látogatókat hétfőn a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár. A Hargita Megye Tanácsa által működtetett intézmény részéről a Román Kultúra Napja ünnepi programjén Bedő Melinda osztályvezető köszöntötte a megjelenteket és az elsőként bemutatkozó helyi Buna Vestire irodalmi kör tagjait. A Ionel Simotă költő által vezetett irodalmi kör és a tagok - Ramona Moldovan, Georgeta Mănilă, Gheorghe Filip és Ştefan Danciu helyi írók – a Miért Eminescu? kérdésre válaszoltak saját olvasmányaik, érzelmeik alapján. A felszólalókhoz csatlakozott továbbá a közönség soraiból Nicolae Bucur tanár, műkritikus is. Bemutatkozásuk zárómozzanataként a szerzők műveik dedikált példányaival ajándékozták meg a könyvtárat.Olvasmányajánlással folytatódott az ünnep programja: Ioana Pârvulescu és Ştefan Danciu kortárs román írók Inocenţii, illetve Floarea de iasomie című regényei, valamint Georgeta Mănilă Cuvinte ce s-au mai spus verseskötetének ajánlásai közül választhatott a közönség. A titkos szavazás nagyon szoros eredményeként, az „Irodami megapixel” elnevezésű díjat Ramona Moldovan nyerte, az Inocenţii című regény ajánlásáért.Az utolsó pillanatig titokban tartott díjat egy Android operációs rendszer szimbólumával díszített torta képezte, amely felkeltette az érdeklődést a nap harmadik programja, éspedig Az írott kultúra innovatív közvetítése című bemutató iránt. A George Bariţiu Brassó Megyei Könyvtár munkacsoportja bemutatta az IZILIT és a Jurnalul – portal spre cultură nevű projekteket, melyhez pedagógusok, könyvtárosok és egyetemi hallgatók csatlakoztak készülékeikkel a helyszínen.A brassói megyei könyvtár informatikai osztálya és a romániai könyvkiadók egyesületének közös projektje ugyanis az IZILIT – „Întâlnire ZIlnică cu LITeratura” – olyan ingyenesen letölthető, Android és IOS operációs rendszerekre optimalizált alkalmazás, amely naponta ajánl felhasználói figyelmébe egy-egy kortárs román irodalmi művet.

A Jurnalul – portal spre cultură projekt eredményeit a pedagógusok és középiskolások megismerhetik a Kájoni János Megyei Könyvtárban az Iskola másként program keretében – tájékoztatott a könyvtár.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?