Színészek, újságírók vettek részt a marosvásárhelyi felolvasómaratonon

Román és román nyelvre fordított magyar irodalmat olvastak a Román Kultúra Napján tartott felolvasómaratonon a marosvásárhelyi Studium-Prospero Alapítvány szervezésében, a Studium Orvosi Szakkönyvtárban.

A tizenkét órás felolvasómaratonon 51 személy – 26 nő, 25 férfi – olvasott valamilyen román irodalmi műből, illetve magyar szerző román nyelvre fordított alkotásából. Az összesítés szerint 29 személy évfordulós szerző művéből, 12 helyi szerzőtől, míg tízen magyar irodalmi műből olvastak.A legtöbben színészek voltak, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu, illetve Tompa Miklós Társulatának művészei. A felolvasott szerzők között Mihai Eminescu bizonyult a legnépszerűbbnek, annál is inkább, mivel január 15. az ő születésnapja. Barbu Ștefănescu Delavrancea, Alexandru Vlahuță, Mircea Cărtărescu, Ioan Astăluș, Zeno Ghițulescu, Marina Dorina Pașca, Ion Luca Caragiale, Lucian Blaga, Geo Bogza, Ioan Slavici, Ion Minulescu, Radu Stoica, Valentin Marica, Mircea Dinescu, Ady Endre, Hervay Gizella, Székely János, Horváth Andor, Dragomán György műveiből is hangzottak el részletek az Olvass fel Marosvásárhelyért! (Citește-le târgumureșenilor!) című rendezvényen.A maratont negyedik alkalommal szervezte meg a Studium – Prospero Alapítvány, ezzel is a közeledést, egymás kultúrájának megismertetését szolgálva. Az eseményt, amelyen román és magyar, ismert, vagy kevésbé ismert személyek, személyiségek, fiatalok és idősek, középkorúak tolmácsoltak kedvenceiktől, vagy kedvenc olvasmányaikból az interneten élőben lehetett követni, illetve valamennyi résztvevőről fényképfelvétel készült, amely a Citește-le târgumureșenilor! Facebook-oldalon megjelent névvel és a felolvasott könyv címével és annak szerzőjével.

A Studium- Prospero Alapítvány legközelebb január 22-én, hétfőn, a Magyar Kultúra Napján várja az érdeklődőket hasonló felolvasómaratonra. Otthonról hozhatnak, vagy a rendelkezésükre bocsátott kötetekből válogatnak azok, akik olvasni akarnak. A helyi szerzők mellett az évfordulósok, illetve a román nyelvre lefordított magyar szerzők művei közül lehet választani. Az eseményt szintén lehet interneten is követni. 

Kapcsolódók

Kimaradt?