Újranyitásra készülnek a romániai múzeumok, de nincs pénzük védőfelszerelésre

Javaslatot küldött a romániai múzeumi hálózat a kulturális minisztériumnak arra, hogy a szükségállapot után milyen feltételekkel szervezzék meg a kiállítások látogatását. Mint írják, a minisztérium eddig nem egyeztetett a szakmával., bár Bogdan Gheorghiu kulturális miniszter korábban azt mondta, a múzeumok az elsők között nyithatnának ki.

Az európai gyakorlattal összhangban a múzeumokat fokozatosan kellene újranyitni. A látogatók meghatározott útvonalon haladhatnának a kiállításokban, és csak korlátozott számban léphetnének be. A fertőzésveszélynek leginkább kitett személyeket, például az időseket, külön idősávban engednék be.

Ha nagyon nagy az érdeklődés egy-egy kiállítás iránt, a múzeumok elképzelhetőnek tartanák a nyitva tartás meghosszabbítását.

A fertőzés megelőzésére a felvonókat csak a mozgássérült látogatók használhatnák, a ruhatárat, a mosdókat, a kilincseke és az ajtókat rendszeresen fertőtlenítenék, feliratokon ismertetnék a biztonsági előírásokat, kézfertőtlenítőt, maszkokat biztosítanának, a személyzetet védőfelszereléssel látnák el, az érintőképernyőket, audio guide-okat átmenetileg használaton kívül helyeznék, és ahol ez lehetséges, az online jegyeladásra korlátozódnának.

A Román Parasztmúzeum igazgatója, Virgil Niţulescu a News.ro-nak arra panaszkodott, hogy az általa vezetett intézmény, mint a kulturális minisztérium alá tartozó más intézmények is, a fizetésképtelenség határán van, a járvány miatt hatalmas bevételkiesése volt, és nem lesz pénze arra, hogy fertőtlenítő alagutat vagy lázmérőt szereljen fel az újranyitáshoz.

A romániai múzeumi hálózat beadványa arra is kitér, hogy a múzeumok fenntartója, a kulturális minisztérium vagy a megyei és helyi önkormányzatok kellene segítsenek a fertőtlenítőszerek, maszkok, kesztyűk beszerzésében.

(Címlapfotó: a csíkszeredai Megyeháza Galéria Facebook-oldala)

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?