Cîţu: Románián belül oltási igazolvány nélkül vakációzhatnak az állampolgárok

Florin Cîţu miniszterelnök hétfőn úgy nyilatkozott, országon belül az európai oltási igazolvány nélkül indulhatnak majd vakációzni az állampolgárok.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Románián belül is alkalmazzák-e majd az európai oltási igazolványt, a kormányfő úgy felelt: „Nem. Semmiképpen sem. Romániában nem fogják bevezetni a zöld igazolványt, a románok anélkül fognak vakációra indulni. Azért lesz ez a minisztériumközi bizottságunk, hogy biztosítsuk a szabályok betartását, de a zöld igazolvány nélkül.”

Florin Cîţu azt mondta, szeretné, ha – az óvintézkedéseknek köszönhetően – az idei nyarunk „sokkal jobb és biztonságosabb” lenne, mint a tavalyi. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy a vendéglátósok is tiszteletben fogják tartani ezeket az intézkedéseket.

Az Európai Bizottság elektronikus zöld igazolvány kiállítását javasolta az állampolgárok EU-n belüli biztonságos utazása érdekében a COVID-19 világjárvány idejére. A zöld igazolvány azt fogja bizonyítani, hogy tulajdonosa megkapta a COVID-19 elleni oltást, vagy kigyógyult már a betegségből, vagy negatívan tesztelték koronavírusra.

Florin Cîţu hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be, hogy minisztériumközi bizottságot hoznak létre annak érdekében, hogy kidolgozzák az ütemtervet, amelynek mentén az ország június elsejére visszatérhet a járvány előtti normalitásba.

(Címlapfotó: gov.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?