Június elsejétől visszatérhetünk a normalitásba – minisztériumközi bizottságot hoznak létre

Minisztériumközi bizottságot hoznak létre annak érdekében, hogy kidolgozzák az ütemtervet, amelynek mentén az ország június elsejére visszatérhet a járvány előtti normalitásba, jelentette be Florin Cîţu miniszterelnök hétfő déli sajtótájékoztatóján. Mint mondta, sok múlik azonban az oltáskampány sikerességén.

A kormányfő elmondta, hogy az irányítása alatt működő majdani minisztériumközi bizottság dolgozza ki a nyár eleji helyreállás részleteit. Első lépésben a bevásárlóközpontoktól kértek be a forgalmukra vonatkozó adatokat annak érdekében, hogy az érvényben lévő korlátozások hatásosságát megállapítsák.

A minisztériumközi bizottságban mindegyik szaktárca képviselteti majd magát. A következő konkrét lépésük pedig az lesz, hogy találkoznak a vendéglátó-ipari egységek érdekeit védő HORECA-szervezet képviselőivel. A bizottságba ugyanakkor meghívják az egyesületek és a munkaadók képviselőit is.

Mint mondta, reményeik szerint június elejétől a gazdaság majdnem teljes megnyitása is elképzelhető, mivel gyorsabb ütemben érkeznek az oltóanyagok, mint várták, és a szeptemberre kitűzött átoltottsági arányt már a nyáron elérheti az ország. Hozzátette: már április közepén akár százezer személyt is beolthatnak naponta. Ehhez természetesen arra van szükség, hogy minél többen regisztráljanak az oltás-előjegyzési platformon.

Florin Cîţu szerint az oltáskampányban a következő két hónap – április és május – kulcsfontosságú lesz, ugyanis az időszak végére már 8,3 millió dózis oltóanyagnak kell az országba érkeznie. A kormány reményei szerint május végére legalább 5 millió román állampolgárt oltanak be, az optimistább várakozások szerint ez akár 6,3 millió is lehet. Kifejtette: a politikusok mellett az egyházaknak is ki kell venniük a részüket a vakcináció népszerűsítéséből, főleg vidéken, hogy július végéig meglegyen a tízmillió beoltott személy.

Az országos járványhelyzet a kormányfő szerint stabilizálódik, Bukarestben stagnál, Temes megyében csökken, míg Ilfov megyében most tetőzik. Mindezek mellett az ország kórházain továbbra is nagy a nyomás – hangsúlyozta.

Florin Cîţu újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a tárcaközi bizottság feladata lesz többek között annak megállapítása is, hogy a közösségi eseményeken való részvételhez milyen feltételeket szabnak. Ugyanakkor várják az iparág képviselőinek a javaslatait ezzel kapcsolatban. 

(Címlapkép: gov.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?