„Szükségünk van arra, hogy találkozzunk” – a búcsún oltatta be magát Böjte Csaba

A pünkösdszombati csíksomlyói fogadalmi búcsús szentmisét követően kapta meg a koronavírus elleni oltást Böjte Csaba ferences szerzetes, aki ezzel azt az üzenetet közvetíti, hogy az oltásnak köszönhetően újra közelebb kerülhetünk egymáshoz.

Az Erdély-szerte számos gyermekotthont működtető Dévai Szent Ferenc Alapítány elnökét a csíksomlyói kegytemplom szomszédságában található csíkszeredai kórház fertőző és tüdőgyógyászati osztályának udvarán felállított ideiglenes oltóponton immunizálták.

Miután megkapta az oltást, Böjte Csaba a sajtónak nyilatkozva elmondta, mindenkit tiszta szívvel arra bíztat, hogy bízzanak az orvosokban és egymásban. Az emberek bíznak a papjaikban, mert eljönnek a csíksomlyói búcsúra. Életszerű példával élve hozzátette, hogy ugyanúgy bíznunk kell az autószerelőben, a kidurrant kerék mellett nem imádkozunk, hogy a Jóisten fújja fel azt, hanem a szakemberhez fordulunk. Ha pedig az egészségünkkel van baj, például fáj a fogunk, akkor elmegyünk a fogorvoshoz.Fotó: Farkas Endre

„Hogyha most a koronavírussal gyűlt meg az emberek baja, akkor én azt gondolom, hogy a tudósaink, szakemberek véleményét komolyan kell vennünk” – mutatott rá a ferences atya. Kifejtette, hogy tavaly ősszel ő maga is átesett a koronavírus-fertőzésen: hirtelen jött a betegség, gyengének érezte magát, sokat köhögött. Mint mondta, ő nagy túlélő, de ebben az esetben érezte, hogy komolyabb a baj, és hamar kórházba is került.

„Istennek hála, meggyógyultam, és az orvosok azt mondták, hogy a következő hat hónapban nem kell oltást kapnom. Most már lejárt ez a hat hónap, és ezért eljöttem ide” – idézte fel az előzményeket. A Dévai Szent Ferenc alapítvány elnöke elmondta, hogy a gyermekotthonokban dolgozó kollégáinak többsége már beoltatta magát a koronavírus ellen.

„Nekünk szükségünk van arra, hogy egymást látogassuk, találkozzunk. Két évvel ezelőtt jártam Szíriában, Kenyában és Kongóban, az ottani katolikus missziókat látogattuk meg. Az utazás előtt nyolcféle oltást kellett kapnom, hogy ezekbe az országokba beengedjenek. A tífusztól elkezdve a malárián át a sárgalázig mindenféle betegség ellen beoltottak. Azért, hogy találkozhassak ezekkel az emberekkel, vállaltam ezeket az oltásokat. Ahhoz, hogy nyugodt lélekkel tudjak menni a kollégáimhoz, a gyermekek szüleihez, akkor azt gondolom, hogy szükségünk van erre az oltásra” – érvelt Böjte Csaba.

Hozzátette, régen, a háborús bombázások idején az óvóhelyek sem nyújtottak száz százalékos védelmet, ahogy a koronavírus elleni oltásra is ezt mondják, „de mégis nagyobb védettséget adott, mintha valaki a város főterén lófrált volna”.

A csíksomlyói oltásmaraton pénteken kezdődött, és szombaton 08.00–20.00 óra között, vasárnap pedig 08.00–15.00 óra között folytatódik a csíksomlyói kórház udvarán. A Pifzer-BioNTech (2 adagos, 16. életévüket betöltött személyeknek) és Johnson&Johnson (1 adagos, 18. életévüket betöltött személyeknek) vakcinájával immunizálnak. Az oltást a helyszínen személyazonossági igazolvánnyal lehet igényelni, előjegyzés nem szükséges. Kiskorúak egyik szülő jelenlétében juthatnak oltáshoz. A szervezők közölték, hogy tanácsadással is segítenek, a helyszínen önkéntes orvosok, asszisztensek és regisztrátorok teljesítenek folyamatosan szolgálatot.

(Címlapkép: MTI)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?