Sorban állnak az emberek a csíksomlyói kegytemplom közelében kialakított oltóközpontnál

Fotó: MaszolMár az első napon népszerűnek bizonyult a csíksomlyói kórház udvarán elindított oltási maraton. A délelőtti órákban sorban álltak az emberek a bejáratnál. Szombaton, a búcsú napján itt oltatja be magát Böjte Csaba atya is.

Mint korábban írtuk, az csíksomlyói kórház udvarán kialakított időszakos oltóközpontban előjegyzés nélkül jelentkezhetnek a koronavírus elleni védőoltásra a pünkösdi búcsú zarándokai. A Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság közlése szerint a Pfizer vakcina és a Johnson & Johnson vakcina közül választhatnak az érdeklődők. Az előbbi kétadagos oltást a 16. évüket betöltött személyeknek, az utóbbi egyadagos oltást 18 év fölöttieknek ajánlják.

Az oltóközpont pénteken 15 és 20 óra között, szombaton 8 és 20 óra között, vasárnap pedig 8 és 15 óra között tart nyitva. A pénteki nyitás után rögtön sor alakult ki a központ előtt.

Tar Gyöngyi, az egészségügyi igazgatóság vezetője az MTI kérdésére elmondta: hétezer Pfizer és háromezer Johnson & Johnson vakcinát különítettek el a hét végi oltási maratonra, de ha kevésnek bizonyulna, tudják pótolni. Hozzátette: a nem román EU-s állampolgárok is megkaphatják az oltást, de számukra nehézséget jelenthet az oltási igazolás letöltése. Az utóbbira szolgáló online rendszer ugyanis a romániai személyi számokat ismeri.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Csíksomlyón kapja meg a védőoltást Böjte Csaba ferences szerzetes, a több ezer erdélyi árva és nehéz sorsú gyermeket nevelő Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke, aki novemberben már átesett a fertőzésen. Böjte Csaba személyes gesztusával az oltás fontosságára kívánja ráirányítani a figyelmet.

Hargita megyében csak két új koronavírusos megbetegedést jegyeztek az elmúlt 24 órában. A megyében 0,61 ezrelékes, Csíkszeredában pedig 0,33 ezrelékes a fertőzöttségi ráta. Utóbbin a hatóságok az elmúlt két hétben jegyzett, ezer lakosra vetített új fertőzések számát értik.

Kapcsolódók

Kimaradt?