Trianon 100 – A nemzet száz éves kálváriáját egyesítették Jézus keresztútjárásával Csíksomlyón

Elkísértük a résztvevőit annak a keresztútnak, amely a Trianoni békediktátum aláírása 100 éves évfordulójának előestéjén Csíksomlyón, a Kis-Somlyó hegy oldalában található kálvárián zajlott le szerda este. Fiatalok 24 órás őrséget állnak a megemlékezések csütörtöki helyszínén.

Mintegy harmincan emlékeztek meg Jézus keresztútján járva szerda este a magyarság történelmének elmúlt száz évéről. A keresztúton a Csibész Alapítvány csíkcsomortáni gyermekotthonának lakói mellett egyetemisták és egyénileg érkező érdeklődők is részt vettek.

A keresztút résztvevői a Barátok feredőjénél található borvízforrástól kiindulva a Kis-Somlyó hegyén található Salvator kápolnáig tartó kálvária állomásait járták végig Csapai Árpád egyetemi lelkész vezetésével. A Krisztus szenvedéstörténetét megjelenítő stációknál a keresztutat vezető lelkész fogalmazta meg gondolatait. A hegytetőn található Salvator kápolnánál Gergely István, a Csibész Alapítvány elnöke köszöntötte a jelen lévőket, majd közös imával és énekléssel zárták az eseményt.

A keresztutat vezető Csapai Árpád lelkész a Maszol érdeklődésére elmondta: spontán módon szervezték meg az eseményt, valójában a csomortáni gyermekotthon lakóira számítottak, ám végül több helyről érkeztek érdeklődők. „Nem is hirdettük sehol az eseményt. Eredetileg úgy készültem, hogy néhány fiatallal együtt járjuk végig a keresztutat, meglepődtem, hogy ennyien összegyűltek” – mondta Csapai Árpád.

A lelkész hozzátette: egyszerre próbált lelki táplálékot nyújtani a fiataloknak, gyerekeknek és a résztvevő felnőtteknek is. „Igazából az volt a keresztút célja, hogy a nemzet száz éves kálváriáját egyesítsük Jézus keresztút-járásával, és abban azt a higgadt, pozitív, bizalmi hozzáállást keresni, amelyik Jézust mozgatja a keresztúton, hogy tudja: a világ megváltásáért teszi ezt. Tettük mindezt a nemzeti kegyhelyünkön.” – fogalmazta meg az esemény kapcsán Csapai Árpád.

A keresztút befejezését követően a részt vevők egy része a Csibész Alapítvány székhelyéhez, a Fodor házhoz vonult, ahol segítettek elhelyezni az ott található Székely hadosztály-emlékműnél azt a 100 mécsest, amely szerdán éjféltől csütörtök éjfélig fog égni a trianoni békediktátum évfordulójának emlékére. Az emlékműnél 24 órán át népviseletes fiatalok állnak őrt, ez idő alatt bárki elhelyezheti gyertyáit, mécseseit, és elmondhatja imáit a kihelyezett padokra leülve. A békeszerződés aláírásának 100. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezés délután 5 órakor kezdődik a csíksomlyói Fodor háznál.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?