Trianon 100 – megszólalnak a harangok és kitűzik a gyászszalagot június 4-én Székelyföldön

Székelyföld több településén tartanak megemlékezéseket június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján. A trianoni békediktátum századik évfordulóján online és szabadtéri eseményeket is szerveznek Hargita megyében, Háromszéken harangok hangjával, gyászszalaggal, székely-magyar zászlókkal emlékeznek.

A Nemzeti Összetartozás Napjának előestéjén, szerdán Csíksomlyóra hívják a megemlékezőket. A Kis-Somlyó hegyén lévő kálvárián keresztutat végeznek „a magyar nemzet feltámadásáért és megújulásáért”. Az érdeklődőket délután 6 órakor várják a Jézus Hágó alatti borvízforrásnál. 

A XVI. Hargitai Megyenapok virtuális kiadásának keretében, június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján Nemzetközi Megyenapot szervez Hargita Megye Tanácsa. A szervezők arra kérték Hargita megye testvérmegyéit és a Hargita megyei települések testvértelepüléseit, hogy megyéjüket, településüket bemutató kulturális, turisztikai programokkal bővítsék a programkínálatot, illetve azok is népszerűsítsék a székelyföldi megyét. Ennek keretében 13 testvérmegye és több testvértelepülés is „felnyitotta kincses ládáját”, így minden korosztály talál kedvére valót színes programkínálatban – olvasható a megyei tanács felhívásában.

Az egész napos esemény keretében délelőtt 10 órától ünnepi online kerekasztalt szerveznek, amelyen részt vesznek Hargita megyei polgármesterek, a magyarországi testvérmegyék és testvértelepülések vezetői. Az ünnepi programot jelenlétével megtiszteli Böjte Csaba testvér, valamint „neves hazai és magyarországi elöljárók is bekapcsolódnak” – közölték a szervezők. A csütörtökön 8 órakor kezdődő Nemzetközi Megyenap programja elérhető Hargita Megye Tanácsának honlapján.

Mint korábban írtuk, Sepsiszentgyörgyön ünnepli a trianoni döntés centenáriumát az Úzvölgyi katonatemetőben szervezett akciói által elhíresült nacionalista Calea Neamului (A nemzet útja) Egyesület. Az egyesület Facebook-oldalán közölte, hogy Sepsiszentgyörgy központjában, a rövid időre Moldvát és Erdélyt is elfoglaló Vitéz Mihály havasalföldi vajda lovasszobra előtt verses, zenés műsorral ünneplik meg csütörtökön délután 14 órától a trianoni békeszerződés centenáriumát.

Csíksomlyói megemlékezés huszárokkal

Csíksomlyón, a Fodor Ház kertjében található Székely Hadosztály emlékműnél emlékezik meg a száz éves évfordulóról az RMDSZ Csíki Területi Szervezete csütörtökön délután 5 órától. A program tárogatószóval kezdődik, majd a fél 6-kor megszólaló harangszót követően a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület közreműködésével zászlófelvonás lesz.

A közös imát követően köszöntő beszédet mond Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke, Gergely István, a Fodor Ház vezetője, Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzulja, Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke. Ezt követően elültetik a Nemzeti Összetartozás fáját. Az ünnepség ideje alatt a Csíkszéki Mátyás Huszárok alkalomhoz illő dalokat énekelnek, illetve őrséget állnak a térség településeiről érkező fiatalok.

A szervezők felhívják a figyelmet arra, hogy a járványügyi intézkedéseket betartva a megemlékezésen korlátozott számú személy részvételére van lehetőség. A rendezvényt élőben közvetítik az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének Facebook-oldalán. Az esemény társszervezői a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület és a Fodor Ház.

Székelyudvarhelyen és Farkaslakán is megemlékeznek

Székelyudvarhelyen az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács székelyudvarhelyi szervezetei szerveznek megemlékezést csütörtökön: a Kárpát-medencei közös megemlékezéshez csatlakozva 17.30-kor a főtéri Milleneumi emlékoszlopnál várják az emlékezőket. A szervezők felhívásukban arra kérik a székelyudvarhelyieket, hogy a fél 6-kor megszólaló harangzúgás 100 másodperce alatt álljon le a gyalogos- és gépkocsi forgalom. Az „esemény fontosságát erősítendő” ugyanakkor felkérték a lakosságot: csütörtökön helyezzenek ki székely és magyar zászlókat az ablakokba, teraszokra, a tömbházak bejárataihoz.

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalomából az Udvarhely Néptáncműhely a Kiáltó szó című előadását vetíti este 8 órától az együttes Facebook-oldalán. Szintén délután fél 6-ra várják a megemlékezőket Tamási Áron szülőfalujában, Farkaslakán. A templomkertben található Trianon emlékműnél a harangszó elhangzását követően szabadtéri szentmisét tartanak, majd a köszöntőbeszédeket követően megkoszorúzzák az emlékművet.

Mint korábban írtuk, Romániában nem lesz hivatalos ünnep a trianoni szerződés centenáriuma, de az ortodox egyház valamennyi templomában megemlékeznek csütörtökön Nagy-Románia hőseiről.  A román patriarkátus szerdán kiadott sajtóközleménye szerint a június 4-i liturgiákon mindenütt felidézik azoknak a hősöknek, katonáknak, harcosoknak, román diplomatáknak és mindazoknak az emlékét, akik 1916 és 1918 között hozzájárultak Nagy-Románia nemzeti szintű megvalósításához, és ennek nemzetközi elfogadtatásához, "különösképpen az 1920. június 4-i trianoni békeszerződés által".

Átadják az Összefogás terét Gyergyószárhegyen

Gyergyószárhegy önkormányzata arra kéri felhívásában a község és a hozzátartozó Güdüc lakosságát, hogy a méltó megemlékezés érdekében használják a nemzeti szimbólumokat: a székely és magyar zászlót, amit gyászszalag kíséretében helyezzenek ki házaikra. Csütörtökön délután fél 6-kor, a trianoni békeszerződés aláírásának időpontjában perceken át szólni fognak a Ferences-rendi kolostor és a plébániatemplom tornyában lévő harangok, illetve a Csengettyű- és az Énkán-utcai csengettyűk.

Az önkormányzat közleménye szerint a községben található Felszegi Népiskolánál létrehozzák az Összefogás terét, ahol csütörtökön annak állítanak emléket, hogy a magyarság túlélte az őt sújtó nehézségeket. „Trianon száz esztendővel ezelőtt a szívünket darabokra törte, de hisszük, hogy az egész magyarság lelke örökre egybeforrt” – áll a gyergyószárhegyi önkormányzat felhívásában.

Csütörtökön 17.15-től tartja megemlékezését Gyergyóremete önkormányzata. „Emlékezzünk együtt a 100 évvel ezelőtt történt Trianoni döntésre 17.30 órától a Szent Lénárd templomunk harangszavát hallgatva” – írják a szervezők. Az ünnepségre szóló meghívóban kiemelik: mindenki fegyelmezetten tartsa be a biztonsági előírásokat és a résztvevők tartsanak a kezükben égő gyertyát a megemlékezés ideje akatt.

Összefogva emlékeznek Háromszéken

Sepsiszentgyörgy főterén június 4-én, csütörtökön 17 órától ökumenikus istentiszteletre kerül sor, Incze Zsolt református esperes kezdeményezésére. Ezt követően a nemzeti összetartozás jegyében, Háromszéken több mint 120 magyar település 150 templomának harangja kondul meg 17 óra 30 perckor. A trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulója alakalmából csütörtökön 5 percen át szólnak a háromszéki harangok.

A magyar politikai pártok és a történelmi magyar egyházak közös felhívásaként imára és emlékezésre szólítanak a csütörtökön felcsendülő harangok hangjai Háromszéken, jelezve, hogy a kemény és időnként keserű múltunk ellenére van élhető jövő itt a Kárpátok gyűrűjében – fogalmazott Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke.

 

„A harangok hangjának jelzés értéke volt a történelem folyamán: mutatta a mindennapok ritmusát, köszöntötte a csatából hazatérőket, jelezte az ünnepet, és ha kellett az elmúlást és a veszélyt is. A mostani harangszó a közelgő kerek évforduló alkalmával pedig az egy évszázaddal ezelőtti igazságtalanságra emlékeztet. Trianon nekünk, magyaroknak ezt a jogtalanságot és a szétszakítást jelenti. A földrajzi határokat, ha szét is szakították, mi minden zsigerünkben tudjuk és érezzük, hogy egy nemzethez tartozunk. Megtanultuk, hogy konok elszántsággal hogyan vívjuk meg mindennapi csatáinkat itthon, Székelyföldön. Bár sok száz kilométerre élünk a jelenlegi Magyarországtól, nem engedjük el egymás kezét” – emelte ki Tamás Sándor.

Mint arról beszámoltunk, Tamás Sándor háromszéki- és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi RMDSZ elnökök-, Kulcsár Terza József az Magyar Polgári Párt (MPP) parlamenti képviselője, Bálint József az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) háromszéki elnöke és Gazda Zoltán a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) sepsiszéki elnöke közös felhívásban kérte a „székely népet”, hogy ezen a napon viseljenek fekete gyászszalagot és tűzzék ki gyászszalaggal a magyar vagy székely zászlót házaikra, tömbházak erkélyére.

Erdély több mint száz településén emlékeznek meg a trianoni békediktátum századik évfordulójáról az Erdélyi Magyar Szövetség, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács vezetői, tagjai és szimpatizánsai. Június 4-én 17.30 órakor egy időben koszorúznak a jelentősebb erdélyi nemzeti emlékhelyeknél.

(Borítókép forrása: Farkaslaka, Trianon emlékmű, forrás: 100km.mariaut.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?