Elstartolt az ország második legnagyobb folklórfesztiválja Nagyenyeden

Kilenc ország háromszáznál több néptáncosa lép színpadra a Fehér megyei kisvárosban.

Július 25. és 28. között, azaz csütörtöktől vasárnapig a néptánc fellegvárává válik Nagyenyed, hiszen – Temesvár után – itt szervezik meg, az UNESCO hivatalos partnereként számontartott CIOFF (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Atrs) égisze alatt, Románia második legnagyobb nemzetközi néptáncfesztiválját. A rangos rendezvényt a helyi és a megyei tanács, a megye kulturális központja, illetve a város multikulturális központja szervezi.

Illusztráció | Fotó: Szilágyi Anna

A hivatalos megnyitóra csütörtökön este került sor, amikor mindegyik néptánccsoport, országának zászlóját lobogtatva a színpadra vonult, majd – egy-két kivétellel – táncbemutatót tartott.

A fesztivál idei, tizenkettedik kiadása egy lényeges változást tartalmaz az előző évek forgatókönyvéhez képest. A rendezvény leglátványosabb részére, a néptánccsoportok utcai felvonulására, nem az első nap került sor, hanem szombaton reggel fél tíztől tűzték műsorra. A parádé a polgármesteri hivatal épületétől indul, a régi megyeháza (ma technikai líceum) mellett rákanyarodik a Szentkirály (ma Ion Creangă) utcára, onnan a Micro negyed felé veszi útját, majd a pékségnél eltér a piac felé, amelynek végében, a szokásos helyen, a színpad áll. Néhány kiemelt ponton, a díszes menet megáll és mindenik csoport pár perces bemutatóval örvendezteti meg a járókelőket.

A színpad szomszédságába ezúttal is mini-játszópark és ételstandok telepednek le, így a város apraja-nagyja megtalálja a neki tetsző szórakozási lehetőséget. Az ételek és a szolgáltatások ára a helyiek számára egy kicsit borsósnak tűnhetnek ugyan, de természetesen alulmarad a nagyvárosi fesztiválokénál.

Az eltelt egy évtized alatt a nagyenyediek már alapos betekintést nyerhettek a világ több népének tánckultúrájába. Idén Csehország (Polana), Észak-Macedónia (Megdan), Görögország (Gaitanaki), Grúzia vagy Georgia (Georgian Soul), Mexikó (Ballet Folklorico Cananea), Olaszország (Sicilia Bedda), Szlovákia (Tribeč) és Törökország (Aegeanfolk) táncait csodálhatják meg az érdeklődők. Romániát négyen, éspedig a călărași-i Bărăganul, Fehér megye hivatalos néptáncegyüttese, illetve két helyi néptáncegyüttes, a Doina Aiudului és nem utolsósorban a környékbeli magyarság körében közkedvelt csombordi Pipacs Néptánccsoport képviseli.

Az együttesek esténként felváltva, más-más koreográfiával lépnek színpadra, így a négy nap alatt nem fog megismétlődni a program.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?