Jubileumi nemzetközi humorfesztivált szerveztek Nagyenyeden

A nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban tartották meg a XX. Nemzetközi Humorfesztivált Nagyenyeden. A művészetre és humorra egyaránt fogékony nagyenyedi közönség újból nagy érdeklődést mutatott a sajátos hangulatú és kivitelezésű esemény iránt.

A nagyenyedi Liviu Rebreanu Multikulturális Központ és az Inter-Art Alapítvány, Nagyenyed Polgármesteri Hivatala illetve a Román Karikaturisták Szövetsége által megszervezett humorfesztivál fővédnöke, Ştefan Popa Popa’s karikaturista egyéni tárlatot mutatott be az Apafi-teremben, amellyel ezúttal is kivívta az itteni közönség elismerését.

A karikaturista ugyanakkor egy nemzetközi kiállítás kurátoraként is jelen volt az eseményen, amely neves külföldi művészek munkáiból készült válogatást tárt a közönség elé. Bemutatkoztak Jorge Sánchez Armas (Kuba), José Adnael Silva (Brazília), Andrea Pecchia (Olaszország), Uroš Maksimović (Szerbia), Seyran Caferli (Azerbajdzsán), Mahesh Kumar Dubey (India), Ahmed Khabali (Marokkó).

Köszöntőbeszédében Ştefan Popa elmondta: szükségünk van a karikatúrára, szatírára és általában a jóindulatú humorra, amely korrigálhatja a ferdeségeket. Fontosnak tartotta, hogy a fiataloknak is átadja tudását, ezért két fiatal tehetség, a mindössze 13 éves Tăbăcar Augusta-Tigia és Vancea Anisia-Maria munkáiból is szerveztek egyéni tárlatot Nagyenyeden. A lányok személyesen jelen voltak a humorfesztiválon és kérésre karikatúrákat készítettek.

A szerző felvételei

A kétévtizedes múlttal rendelkező fesztiválon hagyománnyá vált, hogy a nemzetközi hírnevű karikaturista a tehetséges diákok számára „nyílt órát” tartson, amelyre meghívták a város mindenik iskolájáinak tanulóit. A „beavatást” követően a fiatalok egymásról készítettek jobbnál jobb karikatúrákat, a bátrabbakról a művész gyorsportrét készített. Mint ismeretes, Popa Popa’s világrekorder a karikatúrák készítésében, kevesebb, mint két perc alatt elkészít egy felismerhető gyorsportrét.

A nagyenyedi humorfesztivál elmúlt két évtizedéről Truică Mihai fotóművész, aki minden eseményre elkíséri Ştefan Popa Popa’s-t, retrospektív fotókiállítást állított össze. A neves karikaturista a kultúráért tett erőfeszítéseikért, elismerő oklevelet adományozott Nagyenyed polgármesterének, alpolgármesterének, kulturális igazgatójának és az Inter-Art Alapítvány elnökének és két alelnökének.

Az est folyamán a kollégium díszteremben humoros színdarabok kerültek  bemutatásra, az első a gyulafehérvári Skepsis Társulat előadásában, amelyik évek óta jelen van az enyedi humor fesztiválon. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő alakulat előszeretettel tűzi műsorára Matei Vișniec színműveit, ezúttal az Occident Express című darabot adta elő (szereplők: Lawrence Chismorie, Coralia Crăciun, Viorel Cioflică, Daniel Muntean, rendező: Viorel Cioflică).

Az enyediek „ismerősként” üdvözölhették az est másik előadóját, Elena Ivanca-t, a Kolozsvári Nemzeti Színház művészét, aki ezúttal A szerelem a szupermarketben kezdődik című egyszemélyes performansszal lépett a színpadra, rendezte Vlad Corb.

A tárlatmegnyitót követően, Ştefan Popa Popa’s készségesen válaszolt a Maszol kérdésire, bár kihangsúlyozta: közel tíz éve nem nyilatkozik a sajtónak. A művész elmondta: húsz évvel ezelőtt mindenik hazai humorfesztiválon részt vett, de lassan kiábrándult mindenikből és napjainkban csak az enyedi humorfesztiválon vesz részt, ahol a művészeti megnyilvánulások önzetlenek, nincs irigység az alkotók között és kiváló feltételek között lehet alkotni.

Balog István, az Inter-Art Alapítvány elnöke, kérésünkre felvázolta nem csak az elmúlt két évtized benyomásait, hanem utalt a jövőbeli tervekre is. A képzőművész felelevenítette: kezdetben a humorfesztiválnak volt egy irodalmi részlege is, de ez idővel megszűnt, viszont a karikatúra-kiállítások neves külföldi művészeket ismertettek meg az enyedi közönséggel, a színielőadások pedig egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

„Érződik, hogy a humorfesztiválnak meg kell újulnia, ki kell hozni a városba, hogy még inkább megszólítsa a nagyközönséget. Vannak konkrét elképzeléseink, egy hónap múlva már nagyjából tudni fogjuk, hogy néz ki majd a humorfesztivál új forgatókönyve” – nyilatkozta Balog István.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?