Petőfi 200 – Diákelőadással és kiállítással jubiláltak a Bethlen-kollégiumban

A nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban ünnepélyes keretek közt került sor szerdán a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Magyar vagyok – Petőfi 200 című képzőművészeti vándorkiállítására, amelyneknek fővédnöke Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke.

Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a Kárpát-medencét és a nyugati diaszpórát is átölelő kiállítás-sorozatot indított. A hetven, főként Kárpát-medencei képzőművész alkotásait felvonultató Magyar vagyok – Petőfi 200 című reprezentatív tárlat 2023 januárjában, a költő születésének hónapjában indult Erdélybe, ennek számottevő része Nagyenyedre is megérkezett. A gyűjteményhez hozzájáruló kortárs magyar művészek fotóban, grafikában, festményben, kisplasztikában fogalmazták meg gondolataikat a költő életpályájáról, költészetéről.

A kiállító művészek a Kárpát-medence meghatározó alkotói. Érkeztek munkák Felvidékről, Kárpátaljáról, Délvidékről, Muravidékről, Erdélyből, Franciaországból és Magyarországról, kötük számos Kossuth- és Munkácsy-díjas művész alkotása is. Talán az egyik legkülönlegesebb munka Jankovics Marcell János vitéz című filmjének kópiái, valamint a művész eredeti rajzai, melyeket a művész özvegye bocsátott a kiállítók rendelkezésére.

A szerző felvételei

Az ünnepélyes kiállításmegnyitót jelen volt Tell Edit, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet főosztályvezetője, valamint az elnöki kabinet delegációja. A nagyszámú közönséget a műsor házigazdája, Kerekes Erika, a kollégium igazgatóhelyettese üdvözölte. A köszöntők sorát Szőcs Ildikó igazgató kezdte, aki a köszönet motívuma köré építette fel gondolatait, és a párhuzamos egyidejűség jegyében a 400 éves kollégium, valamint a 200 éve született költő közös kiemelkedő mozzanatait hangolta össze.

Demeter Szabolcs István kollégiumi lelkész a példaképkeresési folyamatok köré építette fel gondolatait. A pályafutása elején járó, de már sikeres Petőfi hatását napjaink egyik közkedvelt, 21 éves magyar énekesével vetette össze. A lelkipásztor kiemelte, hogy míg napjaink sztárja a három, egymásután következő teltházas Puskás Aréna-koncertjére készül, és ezáltal is kiemelkedő véleményvezérré és generációs ikonná válik, addig Petőfi saját korának ifjúságának határozta meg ízlését és irodalmát, költővezérként gyakorolt hatást az akkori generációkra.

Tell Edit köszöntőjének elején átadta Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetőjének üdvözletét, majd a kiállítás fontosságáról és létrejöttéről beszélt, külön odafigyelve a jelenlévő diákokra is. Kihangsúlyozta, hogy: „Magyar vagyok – látszólag egy egyszerű tőmondat, mégis a lehetséges bővítményeit egyenként éljük meg és töltjük ki”, ezzel is reflektálva a kiállítás címére, ami egyben Petőfi Sándor egyik versének címe is. Beszédében kitért arra is, hogy nyolc szobor és közel ötven falra kerülő alkotás látható, közte olajfestmények, grafikák, fotók, kerámiák, textil alkotások és felvázolta, ezek  miként adnak egy egységes, de mégis egyéni értelmezési lehetőséget. Továbbá azt is kiemelte, hogy az a visszatekintés, ami jelen van a kiállításban, lehetséges tükörként értelmezendő a 200 éve született költőóriás alkotásai kapcsán.

A továbbiakban a kollégium diákjai előadásában retrospektív Petőfi értelmezéseket hallhattunk Mert mindenik tükör volt, Ahonnan láthatám címmel, mellyel életképeket villantottak fel a költő életéből. A műsor kísérlet volt arra, hogy miként lehet egymás mellé állítani a klasszikust, a kortárssal, a humorost a forradalmár létlenoymattal, valamint a korai versek és a szerelmi versei nagyságára is reflexiót kaphattak a jelenlévők. Az ünnepi műsort összeállították Nagy Egon magyartanár, Szabó Zsombor zenetanár és Matias Edwin biológia tanár.

A Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából megszervezett, egész éves vándorkiállítás célja a képzőművészeti alkotások és az irodalom közti egység megerősítése és ezáltal is hidat képezni a diákok irodalomolvasati és a művészetek befogadása, értelmezése közt. A kiállítás november végéig tekinthető meg a kollégium Apafi és Barcsay termeiben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?