Dalí-grafikát is kiállítottak: 25 éves fennállását ünnepelte az Inter-Art Nemzetközi Alkotótábor

Újra távoli vendégekkel népesült be Nagyenyed augusztus 10. és 26. között, ezúttal 29 művész érkezett 19 országból, akik közös festészet-, grafika- és szobrászat-alkotóműhelyekben, majd kiállításokon bizonyították tehetségüket a 25. Inter-Art Nemzetközi Alkotótáborban.

Az immár negyedszázados múltra visszatekintő eseményen idén rendeztek jelentős egyéni tárlatokat és mail-art kiállítást is, bemutatkoztak Gyulafehérváron és a vajdahunyadi várban, valamint folk-rock koncerteken vehettek részt a nagy baráti társasággá összekovácsolódott alkotók. A legértékesebb kiállított mű egy eredeti Dalí-alkotás volt, amelyet 43 másik képzőművész „társaságában” tekinthettek meg az érdeklődők Dalí’s Dream Party címen.

A hivatalos megnyitó augusztus 11-én volt Oana Badea polgármester jelenlétében, amelyet a Labyrinth (Labirintus) elnevezésű nemzetközi mail-art kiállítás bemutatása követett: 24 ország ötvennél több művészének alkotását tárták a közönség elé.

Művészeti ágazatok hatottak egymásra

Az alkotótábor helyszíne a Bethlen Gábor Kollégium volt, ahol a két hét alatt értékes alkotások születtek, de számos más kulturális eseményt is tartottak. A kiállítások fő helyszíne a Nagyenyed régi központjának egyik korabeli épületében található Inter-Art Galéria volt: a megfelelően kivilágított, boltíves kőpince fölöttébb alkalmasnak bizonyult arra, hogy a műalkotások jól érvényesüljenek.

Alkotók együtt | Fotó: Basa Emese

A tábor első napján Kőmíves Andorra (1958–2019) emlékeztek egy, a művész munkáiból összeállított kiállítással. A Nagyenyeden született neves művész – akit stílusteremtő alkotóként a Barabás Miklós Céh vezéralakjai között tartottak számon – a Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem tanáraként jelentős művészetpedagógusi tevékenységet is folytatott.

Salvador Dalí – Dante Alighieri Isteni színjáték című műve által ihletett – grafikasorozatának egy példánya,egy magángyűjteményből rövid időre eljutott az Inter-Arthoz is. Az értékes darab köré Anca Sas, az alapítvány fiatal kurátora augusztus 14-én kiállítást szervezett Dalí’s Dream Party címmel. A világhírű katalán-spanyol képzőművész „álompartiján” negyvennégy olyan művész „vett részt”, akiknek alkotásai valamelyest illeszkedtek Dalí formabontó stílusához.

Anca Sas kurátor, a Dalí’s Dream Party szervezője, háttérben a Dalí-grafika | Fotó: Inter-Art Aiud, Romania/Facebook

Szokatlan, a költészet és a képzőművészet közötti „párbeszédet” tartottak augusztus 16-án a gyulafehérvári Egyesülés Múzeumában, azaz a régi kaszinó patinás épületében. Négy Egyesült Államok-beli (Patricia Goodrich, Christina Pumo, Dan Welden, Doug Zucco) és négy romániai (Alexandru Rădulescu apa és fia, Balog István, Anca Sas) művész olyan alkotásokat hozott létre, amelyeket Emily Dickinson és Lucian Blaga költészete ihletett. A képekben megörökített költeményeket Gabriel Rustoiu, a múzeum igazgatója méltatta.

Augusztus 18-án a szervezők Vajdahunyad várába vitték a művészetet Elena Cristea kifinomult alkotásai által. Árnyékok suttogása című gyűjteményét Sorin Tincu, a vármúzeum igazgatója és Ioan Hădărig, a nagyenyedi Liviu Rebreanu Multikulturális Központ igazgatója mutatta be.

Augusztus 19-én a zene és a képzőművészet sajátos fúziója valósult meg a táborban, amelynek főszereplője Florin Grigoraș, a Riff zenekar frontembere volt. A nagyszebeni rockzenész ezúttal költő és dalszerzői minőségben mutatkozott be az enyedi közönség előtt.  Szelek suttogása című verseskötetének bemutatóját, amelyet Balog István grafikái illusztrálnak, Georgeta Orian, a Gyulafehérvári 1 Decembrie 1918 Egyetem oktatója, valamint Ioan Hădărig igazgató tartották. Este a Riff zenekar koncertet is adott a városközpontban, előzenekarai olyan helyi kedvencek voltak, mint Emilia és Marius Moga, illetve Daniel és Dan Avram vagy a müncheni Piranda Transfer, amelynek frontembere a nagyenyedi származású Müller Fredi.

Elismerések átadása a záró kiállításon | Fotó: Inter-Art Aiud, Romania

A tábort záró kiállítást, amelyet minden alkotó egy-egy reprezentatív alkotásából állítottak össze, augusztus 25-én nyitották meg. Köszöntőbeszédet mondott Oana Badea polgármester, Ioan Hădărig művészeti igazgató és Liviu Florea városmenedzser. Balog István, az Inter-Art Alapítvány elnöke megköszönte a támogatók hozzájárulását és elismerő okleveleket osztott ki. 

Közép- és Kelet-Európa legnagyobb művésztábora

A jubileumi rendezvény végén Balog István ötletgazda, főszervező, készségesen válaszolt kérdéseinkre. Megtudtuk tőle, hogy az elmúlt 25 év olyan számára, mint egy házasság.

„Lehet hosszú, lehet rövid, 25 év végül is relatív, a lényeg az, hogy mit próbáltunk bizonyítani, mit szerettünk volna megvalósítani és mit sikerült valóban összehoznunk. A legfontosabb az, hogy az Inter-Art egy nagy, a világ mindenik kontinensén jelen levő művészeti találkozóponttá vált, most már mindenik földrészen hallottak rólunk. Ez a tábor például 66 országot kapcsolt össze 25 év alatt itt, Enyeden, tehát 66 ország több száz művésze fordult meg ebben a táborban. Többen is úgy gondolják, hogy ez Közép- és Kelet-Európa legnagyobb művésztábora” – fejtette ki Balog István.

A bolgár Mira Dimitrova alkotás közben | Fotó: Inter-Art Aiud, Romania

A tábor eddigi legnagyobb megvalósításának az ENSZ-nél szervezett kiállítást tartja, amelyre 193 ország küldte be alkotásait, amelyeket itt mutattak meg a nagyvilágnak. „Azok az emberek megnézték a térképen, hol is van Nagyenyed... ez a legnagyobb dolog, amit nyújtani tudunk a városnak, az, hogy ismertté tesszük a nagyvilágon, népszerűsítjük, és ez nagyon megható számomra” – fogalmazott a művész.

Balog István beszámolt arról is, hogy kik voltak az elmúlt negyedévszázad legnevesebb művészei, akik megfordultak Nagyenyeden. „Itt volt például velünk elejétől fogva a híres szobrász, Eva Mazzucco, akiről egy teret neveztek el Bécsben. Sajnos néhány éve elhunyt. Nagyon ismert az indiai Chiru Chakravarty, akinek műveit 2000-ben Picasso alkotásai mellett állították ki. Az, hogy ő nálunk járt, nagy megtiszteltetés számunkra. A hazai művészek közül megemlíteném Ion Sălișteanut, a Romániai Képzőművészek Szövetségének tiszteletbeli elnökét, ő is megfordult Enyeden. Itt vannak olyanok, akikkel több mint tizenhat éve dolgozunk együtt és, akik befutott művészek, köztük van egy haiti és egy kínai művész, akik saját hazájukban úttörőkként létrehoztak táborokat az Inter-Art mintájára. Nekik is sokat segítettünk, kiállítottunk náluk, gyakorlatilag átadtuk nekik a mi modellünket” – részletezte az Inter-Art ötletgazdája.

Az Inter-Art Alapítvány nagyon sok kiállítást szervezett nemcsak idehaza, hanem a nagyvilágban is: Brüsszel, Bécs, a franciaországi Vichy, Genf, New York, Washington, Isztambul, de olyan távolabbi helyekre is eljutottak, mint Kairó, Rabat, Bombay (Mumbai), Petion Ville Haitiben, Sasaran Malajziában és Yinchuan Kínában.

A Lucian Blaga és Emily Dickinson költészete által inspirált kiállítás megnyitója | Fotó: Inter-Art Aiud, Romania

A záró kiállításon elhangzott egy kortárs képzőművészeti múzeum létrehozásának szándéka Nagyenyeden. Mint Balog Istvántól megtudtuk, egyelőre a bürokrácia hátráltatja az indulást.

„Két évvel ezelőtt szóba került, hogy a régi kultúrházat alakítsuk át kortárs művészeti múzeummá, amelynek szerintem interetnikus múzeumnak kellene lennie, mivel az Inter-Art tulajdonában itt van az az anyag, amely az általunk szervezett interetnikus művésztáborokban jött létre. Ezek voltak az első interetnikus alkotótáborok az országban, az új múzeum pedig az első interetnikus képzőművészeti múzeum lenne Romániában. A különböző népeknek az országban megvannak a saját gyűjteményeik külön-külön, de nincs egy olyan közös tárlat, ahol mind a húsz Romániában élő nemzeti kisebbség együtt lenne, ezt szeretnénk mi megvalósítani” – zárta gondolatait Balog István.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?