Huszadik kiadásához érkezett az Inter-Art alkotótábor Nagyenyeden

Huszonhat ország 42 művésze vesz részt a Nagyenyeden zajló Inter-Art képzőművészeti alkotótáborban, amely idén a huszadik kiadásához érkezett.

A polgármesteri hivatalban tartott hivatalos megnyitót retrospektív filmvetítéssel kezdték, és néma tisztelettel adóztak azon művészek emlékének, akik már csak alkotásaik révén lehetnek ott az Inter-Arton.

Horațiu M. Josan polgármester, aki a kezdetektől támogatta az alkotótábort, köszöntő szavaiban kiemelte, hogy a kultúra mindig is központi szerepet játszott az iskolavárosban, amely utóbbi időben a művészetek, illetve a borok városa címet is elnyerte. Balog István ötletgazda és táborvezető bemutatta az idei résztvevőket, katalógust, és okleveleket nyújtott át.  

Az Inter-Art táborok megnyitójának elmaradhatatlan mozzanata a mail-art kiállítás, amelynek cím idén Éva volt. Ezt a kifejezési formát – a levélben küldött alkotást (vers, zene, vizuális mű) – az 50-60-as évek politikai, gazdasági sorompóinak, a vasfüggöny kényszerítette ki, ma pedig a szólásszabadság jelképe.

A gyulafehérvári Egyesülés Múzeumában két kiállítás is nyílt: csoportos malajziai, illetve egy bolgár, egy török és egy nagyenyedi képzőművész közös tárlata. Mindkettő az emberi kapcsolatokról, a barátságról szól.

A nagyenyedi közönség idén két ázsiai művész, a koreai Clemens Beungkun Sou, illetve a kínai He Lihong nagyszerű csoportos kiállítását tekintheti meg. A művelődési házban a koreai professzor állított ki, az Inter-Art Galériában pedig He Lihong. A kéthetes tábor az Inter-Art ideje alatt készített alkotásokat bemutató kiállítással zárul.

Kapcsolódók

Kimaradt?