Art Nagyenyed: vizuális művészetek találkozása

Vizuális művészeteket oktató kolozsvári egyetemek adtak találkát egymásnak a nagyenyedi Inter-Art képzőművészeti alapítvány által szervezett fesztiválon.

Dorel Găina és Feleki István tanárok a Babes-Bolyai Tudományegyetem és a Képzőművészeti Egyetem közti versengést építő jellegűnek értékelték a megnyitón.  A rendezvényt az Inter-Art Galériában az elsőéves hallgatók kiállításával nyitották meg.

A galériához kapcsolódó, kortárs képzőművészeti múzeumnak szánt részben például egyik diák, Demeter Erika munkái láthatók, aki az állatmesék világa felől közelít a mindennapi problémákhoz.

A kultúrotthonban Mihaela Ilea a kifejezések, illetve azok nyelvezetének szabadságát vetette fel problémaként, miközben rövid videófilmeket kommentált. Dorel Găină, a képzőművészeti egyetem tanára kiállításához a kultúrotthon folyósóját vette igénybe, amelyet Mágikus saroknak nevezett el. Megfogalmazásában vannak helyek és dolgok, amelyekben egy világ képe úgy koncentrálódik, mintha egy tükörben fokalizálódna. Ilyen egy régiségvásár vagy ócskapiac, ahol valamennyi tárgynak története van.

Mivel idén a humorfesztivál és a fotó-film fesztivál egybeesett, Ștefan Popa Popas-t is köszönthették, aki Balog István, az Inter-Art alapítvány elnökének megkeresésére első perctől felvállalta annak támogatását. A három napos rendezvényt végül a Skepsis gyulafehérvári amatőr színjátszó csoport fellépése, illetve irodalmi kávéház zárta.    

 

 

Kimaradt?