Nagykorúsítás Nagyenyeden: az ifjak ünnepe a Bethlen-bál

Nagyon színvonalas volt az idei Bethlen-bál Nagyenyeden, a végzős középiskolások szombat esti nagykorúsítási ünnepsége, amelyet huszonhatodik alkalommal szervezett meg az enyedi Bethlen Gábor Kollégium.

Mindig eseményszámba megy a városban a Bethlen-bál, hiszen a végzős diákok családjai is meghívást kapnak az eseményre, így távolabbi településekről is érkeznek résztvevők – sokszor Székelyföldről vagy a Gyimesekből is. Elegáns táncok, jó manír, kifinomultság – ezek a védjegyei mindenkor a maturandusok báljának.

A Bethlen-bál a kollégium egyik újkori hagyománya, amelynek megvan a maga jól bevállt forgatókönyve: az egybegyűlteket előbb az iskola mindenkori aligazgatója köszönti, aki egyúttal a rendezvény konferálója is, ezután következnek a köszöntőbeszédek, a dísztánc, majd a vacsora és a hajnalig tartó mulatság.

Kerekes Erika igazgató-helyettes üdvözölte a közel 400 résztvevőt, köztük az elsőbálosokat. A rendezvény idei fővédnöke Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnöke volt, aki köszöntőbeszédében a tavaszi fényben kipattanó rügyekhez hasonlította a végzősöket, akik készek arra, hogy beváltsák a hozzájuk fűzött reményeket. Ezt a példát továbbgondolva, az elnök az alma mater gondoskodó szerepét hangsúlyozta: „Amint a rügy óvja a benne készülő életet, úgy védett titeket is a kollégium”.A képre kattintva galéria nyílik | A szerző felvételei

A felszólaló arra kérte a diákokat, hogy miután kilépnek az őket védelmező iskola kapuján, ne felejtsenek el embernek, erdélyinek, magyarnak maradni. Burus-Siklódi Botond külön üzenetet fogalmazott meg a tanítóképzősök számára, akiknek egy Bibó István-idézettel magyarázta az értelmiségi elit szerepét, amely mintákat, példákat ad, és kultúrát teremt. „Az erdélyi szellemi élet tagjaként pedig megnő a felelősség a nemzetünk iránt” – figyelmeztetett az RMPSZ-elnök, mondanivalóját Apáczai Csere János gondolataival is alátámasztva: „Műveltségünk a szabadságunk és a politikai erőnk”.

Lőrincz Helga, Nagyenyed RMDSZ-es alpolgármestere kiemelte: nincs olyan iskola a városban, sőt a megyében sem, amely hasonlóan színvonalas eseménnyel ünnepli a végzős diákok nagykorúsítását, ráadásul van egy különleges szalagavatója, a ballagása pedig az egyik legszebb Erdélyben. „Szívből bízom abban, hogy nem mentek el végleg Enyedről, hiszen ez egy olyan hely, amelyik idevonzza a lelkeket. Nem jöhettek úgy haza, hogy ne tekintsetek fel a kollégium ablakaira, ahol ifjúságotok legszebb éveit töltöttétek” – fogalmazott.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Gudor Kund Botond, a Nagyenyedi Református Egyházmegye esperese egy Józsué első könyvéből vett idézettel biztatta a fiatalokat arra, hogy legyenek bátrak és erősek, nemcsak az előttük álló vizsgákon, hanem a mindennapokban is, hogy tudják észrevenni a szépet és mindig a jó oldalra álljanak a profán, sárral tiport világban is. „Kövessétek azokat, akik áldoznak értetek és nem feláldoznak titeket!” – hangzott az esperes intelme.

Nagy Tímea, Fehér megyei kisebbségi tanfelügyelő az előttük álló vizsgák fontosságára hívta fel a tanulók figyelmét. Szabó Csilla Erzsébet, az RMPSZ Fehér megyei szervezetének elnöke szerint a menyasszonyi ruhában táncoló lányok látványa a szülőkben az eltelt 18 év történéseit idézi fel, attól a perctől kezdve, amikor először vették ölbe az újszülöttet eladdig, amikor kirepülnek a fészekből. Fülöp Szabolcs, a szülőbizottság elnöke elmondta: nagyon büszke arra, hogy a Bethlen-kollégiumban végezte tanulmányait és a gyerekei is ide járnak iskolába, és ugyanerre a döntésre buzdította a maturandusokat is.

A házigazdák nevében Szőcs Ildikó igazgató köszöntötte az egybegyűlteket. A végzősökhöz intézett szavaiból szeretet sugárzott: „Szívem tele van melegséggel és megilletődöttséggel, hiszen még a mieink vagytok (...), nemsokára pedig véndiákként kapcsolódtok ahhoz az egyre gyarapodó hatalmas hálóhoz, amely sok-sok láncszemből áll, és amely révén a kollégium 400 éves története, ez a csoda, tovább folytatódik” – mondta.

Az igazgatónő megköszönte Szilágyi Róbert (12. A), Kovács Ella és Fodor Katalin (12. B), illetve Szabó Emília (11. C) osztályfőnökök áldozatos munkáját, továbbá Tóth Bence és Tóth-Bóna Boglárka Luca Petőfi-programos ösztöndíjasoknak a segítségét, akik az est fénypontjának számító dísztáncot, az angol- és bécsi keringőt tanították be a végzősöknek.

Kapcsolódók

Kimaradt?