Szülőföldjén, családja körében képzeli el jövőjét a legjobb Fehér megyei érettségiző

Kodori Andrea Szidónia, a Bethlen Gábor Kollégium természettudományok szakos tanulója lett a megye legsikeresebb magyar érettségizője, 9,51-es általánossal. A nagyenyedi tanintézet egyébként nagyon jó eredményt ért el az idén, az óvást követően az átmenési arány 93,54 százalékos, ezzel a városban első, a megyében hatodik helyezést ért el.

Kodori Szidónia Marosvásárhelyen szeretne gyógyszerészetet tanulni, elsősorban azért, mert nagyon szereti a kémiát, ugyanakkor sok lehetőséget lát ebben a szakmában, hiszen nem csak patikusként lehet tevékenykedni. Például gyógyszergyárban gyógyszerek előállításában vagy kutatásban dolgozhat majd, de a kórházakban vagy a kozmetikai cégeknél is szükség van jó gyógyszerészekre. Nagyon szeretne a marosvásárhelyi Richter Gedeon vállalathoz bejutni az előállítás részlegre, egy unokatestvére ott dolgozik az ellenőrzésnél, tőle tud részleteket az ott zajló munkáról. „Semmiképp sem tervezem azt, hogy külföldön tanuljak vagy ott dolgozzak, mert a családom körében szeretnék élni, ők nekem nagyon fontosak” – mondta határozottan Szidi.

Kodori Andrea Szidónia

A kémiát már hetedik osztályban megszerette a szülővárosában, Marosludason az ottani kémia szakos tanárnőjének köszönhetően, majd a nagyenyedi Bethlen-kollégiumba felvételizett a természettudományok szakra. Mindvégig nagyon jól tanult, háromszor osztályelső volt és több, a kollégium által odaítélt ösztöndíjban részesült, amelyek közül a legfontosabb a Hangody László – ösztöndíj. Ezt annak a diáknak ítélik oda, aki a legjobban bizonyít a reál tantárgyakból a négy év alatt. „Az ösztöndíjak nem motiváltak a pénz szempontjából, csak boldoggá tettek, de most az egyetemre való felkészülés idején nagyon hasznos számomra a támogatás” – vallotta a kollégium évfolyamelsője.

Kodori Szidónia teljesítménye nem volt meglepetés, hiszen a tanuláshoz való komoly hozzáállása meghozta a gyümölcsét. „A sikeres érettséginek két titka van: a folyamatos tanulás a négy év alatt, elsősorban matematikából, illetve az, hogy az utolsó száz méteren minden csábításnak nemet kell mondani, szórakozási lehetőségre majd kerül sor máskor is, de érettségi csak egyszer van és az szinte mindent eldönt.” A diáklány hozzátette: nem stresszelte magát különösen a vizsga miatt, mégis épp kedvenc tantárgyából, kémiából érte meglepetés, nagyobb jegyre számított, de érti, mi történt: az izgalom felülkerekedett a tudáson, túlmotivált volt, ott volt a kényszer, hogy saját magának bizonyítson. A többi tantárgy nem okozott különösebb meglepetést, talán románból a harmadik tételre nem számított, de egyik vizsgatételt sem nevezné nehéznek. Aki készül, annak sikerül az érettségije, nem kell agyontanulja magát senki. Bár a reál tantárgyak érdekelték jobban, a magyar irodalmat mindig is kedvelte, a nyolcadikos képességvizsgán is maximális jegyet kapott. „Mindig is folyt belőlem a szó, mindig úgy éreztem, ki tudom fejezni gondolataim, a műelemzésekbe be tudom ékelni saját ötleteim. Sokat segített az, hogy nagyon szeretek olvasni, így megvan a szóbőségem, amelyet kamatoztatni tudtam”.

Arra a kérdésre, hogy az iskolán kívüli tevékenységek mennyire befolyásolták a kiváló teljesítményét, Kodori Szidónia így válaszolt: „Az iskolában nagyon sok tevékenység van, amelyek kiválóan fejlesztik a személyiséget és sok új dolgot lehet tanulni, de szerintem nem kell ezeket túlzásba vinni. Aki mindenben részt vesz, elfárad és persze nem jut elég ideje a tanulásra. Hobbim nekem is van, az olvasáson kívül nagyon szeretek sütni-főzni és sportolni. Tizedik osztályos koromig kézilabdáztam, a suliban pedig a súlylökést gyakoroltam, részt vettem például Debrecenben egy nemzetközi versenyen, ahol dicséretben részesültem. A sport vagy bármilyen más tevékenység – mint aktív kikapcsolódás – segít az iskolai teljesítményben, nem kell túlzásba vinni, hanem a tanulásra kell koncentrálni ahhoz, hogy jó érettségi teljesítményünk legyen” – tette hozzá Szidónia.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?