Világot látna, de hazatérne a legjobb Hargita megyei érettségiző

Tanári pályára készül Hargita megye legjobb érettségi eredményét elért tanulója, Solyom-Biró Orsolya. A gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium matematika-informatika osztályában végzett diáklány Kolozsváron kezdi ősszel az egyetemet.

A 2021/2022-es tanévben a Hargita megyei magyar tagozatos érettségiző diákok közül a gyergyószentmiklósi Solyom-Biró Orsolya érte el a legjobb eredményt. A Salamon Ernő Gimnázium intenzív matematika-informatika szakos diákja 9,72-es átlaggal abszolválta az érettségi vizsgát.

Solyom-Biró Orsolya a Maszol érdeklődésére elmondta: a gimnáziumi évek kezdetén voltak ugyan kisebb nehézségei, ám miután megszokta az „új rendszert”, első tanuló volt végig a középiskola ideje alatt. Kedvenc tantárgya a magyar volt, ám a matematikát is nagyon kedvelte, főleg azért, mert nagyon jó tanárai voltak ebből a tárgyból és közel hozták hozzá a számok világát. Emellett a román irodalom is közel állt hozzá, ahogy a fizikát is érdekes dolognak tartja.

Orsolya elmondása szerint a négy év alatt végig próbált tudatosan készülni az érettségire, viszont 9-10. osztályban még nem igazán látta át, milyen konkrét tudásra lenne szükség a sikeres vizsgákhoz, mit kellene igazán megtanulni. Éppen ezért a valóban tudatos felkészülés számára a 12. osztályban kezdődött el és az év végén, április-májusban volt egy „nagy hajrá”.

Solyom-Biró Orsolya

A felkészülését az is befolyásolta, hogy év elején részese lehetett egy zenés produkciónak, az Egy Popfesztivál című musicalben szerepelt. A szereplés sok időt és energiát felemésztett, így még jobban „bele kellett húzni” a tanulásba – idézte fel Orsolya.

Az érettségi tételekről elmondta, nem voltak nagyon nehezek, a matematika és a biológia feladatokat kifejezetten könnyűnek találta ahhoz képest, mint amire számított. A román és a magyar tételek ugyanakkor közepes nehézségűek voltak szerinte. Az érettségi tárgyak közül Orsolyának a magyar sikerült a legjobban, tudtuk meg.

A továbbtanulással kapcsolatosan elárulta, hogy több éve körvonalazódott már benne az, hogy tanári pályára szeretne menni, ám a középiskola kezdetéig nem volt számára egyértelmű, milyen szakot választana szívesen pedagógusként.

„Tizedik osztály táján döntöttem el, hogy a nyelvek felé orientálódnék inkább és azon belül is a magyar volt, ami egyértelműnek tűnt. Hozzá választottam később a románt és remélem, jó döntés volt!” – fogalmazott Orsolya. A döntő szót az irodalom szeretete mondatta ki vele a választott szak iránt, hiszen egészen kisgyermek kora óta szeret olvasni s meghatározó szerepet játszik életében az irodalom – árulta el.

Orsolya azt is elmondta, hogy környezetében nagyon örültek az eredményeinek, az iskolában is „nagyon aranyosak voltak és gratuláltak az emberek” neki. Ugyanakkor megjegyezte, hogy „valami ilyesmit” vártak is el tőle.

A kolozsvári egyetemi évek után Orsolya szeretne világot látni, ám jelenleg úgy érzi, hosszú távon nem szeretne távol lenni szülőföldjétől. „Még nem tudom, hogy hozza az élet. Most azt tudom elképzelni, hogy valahol a környéken élek egy nagyobb városban” – fogalmazott Solyom-Biró Orsolya.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?