Érettségi eredmények: több mint 73 százalékos az országos átmenési arány

Fotó: Archív/AgerpresAz elmúlt tíz év legjobb érettségi eredményeit teljesítették a diákok az óvások előtt közzétett adatok alapján, az országos átmenési arány 73,3 százalék – jelentette be hétfőn reggel Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

A szaktárcavezető gratulált azon 89 ezer diáknak, akik sikeresen vizsgáztak idén, különösen annak a 162 érettségizőnek, akik színtízes átlagot értek el. Közülük egyébként 30-an Bukarestben vizsgáztak. Amint nyilatkozatából kiderült, utoljára 2013-ban volt ennyire magas az országos átmenési arány.

Megyékre levetítve a Kolozs megyei diákok voltak a legsikeresebbek 85,1 százalékos átmenési aránnyal, ezt követi Iași megye 81,7, Galac megye 81,6 és Brăila megye 81,3 százalékos átmenési aránnyal. A fővárosban a diákok 77,4 százaléka érettségizett sikeresen. A leggyengébb eredményt az Ilfov megyei diákok érték el 47 százalékos átmenési aránnyal. A lista végén szerepel Giurgiu megye 55 és Călărași megye 53 százalékkal. Fehér, Brassó, Argeș, Temes, Ilfov, Călărași, Giurgiu és Tulcea megyében egyetlen színtízes átlag sem született.

A miniszter meglátása szerint a tételek megfelelőek voltak, és a diákok kompetenciáihoz illeszkedtek. Hozzátette, reményei szerint elindult a változás a normalitás felé.

Cikkünk frissül.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?