Érettségi és képességvizsga: új módszerrel javítanák a dolgozatokat

A diákok szempontjából idén nem lesznek változások a képességvizsgán és az érettségin, két megyében azonban elindítanak egy kísérleti projektet a dolgozatok egy új módszerrel történő javításának tesztelésére – jelentette ki szerdán az oktatási miniszter.

Sorin Cîmpeanu egy bukaresti eseményen úgy nyilatkozott, az idei képességfelmérőn és érettségin részt vevő tanulók ugyanazzal a módszerrel vizsgáznak majd, mint az előző években, egy kísérleti projekt keretében azonban Dâmboviţa és Călăraşi megyében tesztelni fognak egy új javítási eljárást. Ennek lényege, hogy a leadott dolgozatokat a vizsgázó jelenlétében beszkennelik, és digitális formában küldik el a két javító tanárnak. „A dolgozatokat kiértékelő két személy nem fog tudni egymásról, nem tudnak eszmecserét folytatni, így a kiértékelés objektívebb lesz” – vélekedett a tárcavezető.

A miniszter szerint a módszer másik előnye, hogy nemcsak vizsgatárgyanként, hanem tételenként is lesz kimutatás az eredményekről. Ha ez a javítási eljárás eredményesnek bizonyul, az egész országra ki fogják terjeszteni – szögezte le.

Fotó: Agerpres

Sorin Cîmpeanu elmondta még, a tanulók 2023-tól számíthatnak változásokra a vizsgák esetében, amennyiben a tanügyi törvénynek a Művelt Románia projektben előírt módosításait addig közvitára bocsátják, elfogadja a parlament és megszületnek az alkalmazási szabályok is.

Mint írtuk, a második félév június 10-én ér véget, kivéve az érettségi előtt álló diákoknak, akik már május 27-én befejezik a tanévet, valamint a 8. osztályos diákoknak, akik június 3-áig tanulnak, ezt követi az érettségi és a képességvizsga időszaka.

Az érettségi előtt álló diákok június 6–8. között szóbeliznek román nyelvből, június 8-án és 9-én anyanyelvből, június 9-én és 10-én digitális kompetencia vizsgán vesznek részt, majd június 13–15. között idegen nyelvből érettségiznek. Az első írásbeli vizsgát június 20-án tartják román nyelv és irodalomból, június 21-én a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból érettségiznek a diákok, június 22-én a választható tárgyból, majd 23-án anyanyelv és irodalomból.

Az írásbeli vizsgák eredményeit június 27-én 12 óráig közzéteszik, még aznap 18 óráig benyújthatják fellebbezéseiket a diákok. A végleges eredményeket július 1-jén várhatók.

Az általános iskolai végzősöknek a román nyelv és irodalom vizsgát június 14-én szervezik meg, matematikából június 16-án kell számot adniuk tudásukról, az anyanyelv és irodalom képességvizsgát pedig június 17-én rendezik meg.

Azok a diákok, akik elégedetlenek a vizsgajegyeikkel, június 24-én 8 és 12 óra között nyújthatják be az óvásokat, a végső eredményhirdetés időpontja június 30.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?