Művészeti szakokon folytatja tanulmányait Bihar megye legjobban érettségiző magyar diákja

Bihar megyében az idei legjobb magyar tagozatos érettségi eredményét elérő Szlivka Mercédesz Erdélyben, pontosabban Nagyváradon és Kolozsváron, színművészet és magánének szakon szeretné az egyetemet elkezdeni. Mercédesz a középiskolai éveit Máramarosszigeten, a Leőwy Klára Elméleti Líceum biológia-kémia szakán kezdte meg és 11. osztálytól volt a Nagyváradi Művészeti Líceum diákja. Az érettségiről – amelyen 9,53-as átlagot ért el –, a tanulás folyamatáról és a további terveiről kérdeztük.

– Miért váltottál középiskolát és hogy fogadtak az új liciben?

– Nagyon foglalkoztatott a magánének és színművészet, de Máramarosszigeten nem volt lehetőségem ennek tanulására. Csak két éve vagyok a Nagyváradi Művészeti Líceum kis közösségének a tagja, nagyon családias és barátságos közösség ez, ahol mind a diák-diák, mind a tanár-diák kapcsolatok szorosra alakultak.

Hogyan készültél az érettségi vizsgákra? Volt valamilyen sajátos tanulási módszered, esetleg magánórákra jártál?

Fotó: Szlivka Mercédesz személyes archívuma– Nem jártam magánórákra, de szerencsém volt, hiszen az összes tanár, aki az érettségi tantárgyakat oktatta, nagyon jó szakember, különösképpen odafigyeltek mindegyikünkre. Én próbáltam megérteni a dolgokat és azok alapján visszaadni mindazt, amit megtanultam. Az iskolai évek alatt igyekeztem rendszeresen és alaposan készülni az órákra.

– Melyik volt számodra a legnehezebb érettségi tantárgy?

– A történelem okozott nagyobb nehézséget, ugyanis ennél a tantárgynál mindenképpen szükség van konkrét tudásra, hiszen sok esetben meg kell tanulnunk kívülről a dátumokat és eseményeket, ellentétben a románnal vagy a magyarral, amelyek esetében a szubjektív értelmezésre és a személyes tapasztalatokra esik a hangsúly.

– Nehéznek tartottad az idei érettségi tételeket?

– Egyáltalán nem tartottam nehéznek őket, inkább azt mondanám, hogy a román nyelv és irodalom tétel meglepett minket. Összességében viszont teljesen megoldhatónak tartottam a tételeket, főleg annak, aki tudatosan készült a vizsgákra.

– Hol szeretnél továbbtanulni?

– A tanulmányaimat Nagyváradon vagy Kolozsváron szeretném folytatni színművészet és magánének szakon. Mind a kettőt célba veszem, és majd meglátjuk, hogy melyik marad vagy, hogy mennyire megvalósítható a kettő egymás mellett.

Fotó: Szlivka Mercédesz személyes archívuma

– Milyen további céljaid vannak a jövőre nézve?

– Nekem most alapvetően a legfontosabb célkitűzésem az, hogy az egyetemi tanulmányaim alatt sikerüljön kihoznom a maximumot magamból és a legjobb legyek, de az egyetem mellett nyilván szeretnék sokat utazni, tapasztalatot gyűjteni akár szakmán belül, akár más téren. De, mint mondtam, számomra a középpontban most az egyetem áll.

– Mit üzennél a jövendőbeli érettségizők számára?

– Ha tanácsolhatnék valamit, akkor azt tanácsolnám, hogy próbáljanak meg ésszel tanulni. Kevesebbet memorizálni, mint inkább megérteni a dolgokat és az alapján visszaadni a tudást, mert sokkal több haszna van és egy csomó időt és energiát is megspórolnak azzal, ha megértik és befogadják az információt, és úgy adják vissza.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?