Fordulat történt az érettségiről kizárt színtízes diák ügyében

Felfüggesztette a Bihar megyei törvényszék azt a jegyzőkönyvet, amely alapján kizárták az idei érettségiről a vashkohsziklási Unirea Szakközépiskola színjeles tanulóját. Hasonlóan jártak el a bírák további 11 kizárt diák esetében is.

Mint ismert, a Vaskohszikláson 108 érettségizőt zártak ki csalás miatt, köztük egy éltanulót, Alexandra Burtát, aki 10-es általánossal végezte a középiskolát. A diáklány azt állította, sokkolta a döntés, mert nem érzi úgy, hogy hibázott volna. Szülei ezért – más szülőkkel együtt – beperelték a tanfelügyelőséget.

A törvényszék ítélete értelmében a diáklány felvételizhet az egyetemre, érettségijét érvényesnek tekintik. A tanfelügyelőség a döntést öt napon belül megfellebezheti. Az ítélet azért is meglepő, mert Sorin Câmpeanu oktatási miniszter vasárnap kijelentette: a tárca ellenőrző testülete újraelemezte a vizsgaterem kameráinak felvételeit, és bebizonyosodott, hogy a diáklány segítette társait a matematika írásbelin.

FRISSÍTÉSA törvényszék elnöke, Carmen Domocoş elmondta, az ítélet arra kötelezi a vaskohsziklási iskolát, hogy állítsa ki az egyetemi felvételihez szükséges igazolást a 12 diáknak az érettségi eredményeikről. Erre akkor is köteles a tanintézmény, ha időközben a tanfelügyelőség óvást nyújt be – írja az ebihoreanul.ro.

Domocoş közölte, az ítélet szerint csupán a kizárásról szóló jegyzőkönyvet fügesztették fel, hogy a diákok felvételizhessenek. A szülők perének érdemi tárgyalása csak ősszel kezdődik. Ekkor már arról döntenek a bírák, hogy a diákok valóban csaltak-e az érettségin.

A szülők nagyváradi ügyvédje, Kolozsi Árpád elmondta: azzal érvelt a törvényszéken, hogy a vizsgateremben történteket rögzítő jegyzőkönyv szabálytalan volt. "Arról nem is beszélve, hogy milyen hatalmas veszteség éri a diákokat, ha egy önkényes döntés miatt nem tudják folytatni a tanulmányaikat" – fogalmazott az ügyvéd.

Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes azt nyilatkozta, hogy még nem tudja, milyen lépéseket tesz az intézmény jogi osztálya az ítélethozatal után.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?