Színtízes diákot is kizártak Bihar megyében az érettségiről

Színtízes általánossal végzett diák is akad a csalás miatt kizárt 108 vashkosziklási érettségiző között. Alexandra Burtă kétségbeesett szülei Klaus Johannis államfőhöz fordultak segítségért.

Mint ismert, a diákokat azért zárták ki, mert a vaskohsziklási vizsgaközpont termeiben elhelyezett kamerák felvételei szerint egymásról másoltak és puskáztak a matematika írásbelin. Az oktatási minisztérium ellenőrző testülete szerint a felügyelő tanárok szemet hunytak a csalások felett.

Alexandra Burtă tízes általánossal végezte a középiskolát. A temesvári orvosi egyetemre készült felvételizni, és sokkolta, amikor az eredmények közzétételekor megtudta, hogy kizárták az érettségiről. A lány nem érti, mi történt. A voceatransilvaniei.ro-nak elmondta, nem csalt az érettségin, és nem tudott arról, hogy a közelében ülő diáktársai a padján szétszórt piszkozatairól másoltak a vizsgán.

Beszámolója szerint a matematika vizsga lejárta után a felügyelő tanárok egyike sem jelezte, hogy rendellenességek történtek volna az írásbelin. „Eredményhirdetéskor tudtam meg, hogy kizártak. A döntést nem indokolták meg, a videofelvételeket sem mutatták meg” – panaszolta a diák.

Szülei azt követelik, hogy vizsgálják meg újra a videofelvételeket, és csak azokat a diákokat zárják ki, akik valóban csaltak, és hagyják békén azokat, akiktől a többiek másoltak. Megkeresték pénteken az ügyben a Bihar megyei főtanfelügyelőt is, aki közölte velük, hogy nem tehet semmit ebben az ügyben.

A szülők időközben perelni is készülnek visszaélés vádjával a tanfelügyelőséget. Emellett panaszt írtak a kormánynak és az államelnöki hivatalnak is a Vaskohszikláson történtekről.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?