Bihar megyében csalt a legtöbb diák az érettségin

Összesen 108 diákot zártak ki csalás miatt az érettségiről azok közül, akik idén a Bihar megyei vaskohsziklási Unirea Szakközépiskolában vizsgáztak – közölte kedden Kéry Hajnal helyettes főtanfelügyelő.

Az intézkedés előzménye, hogy vasárnap az oktatási minisztérium vizsgálatokat rendelt el a tanintézményben, mert a vizsgaközpontban írásbelizők közül 42-nek nagyon hasonlított a matematika dolgozata. A dolgozatokat Temes megyében javították ki, innen jelezték az esetet Bukarestnek.

Az Unirea Szakközépiskolában összesen 191-en érettségiztek 14 teremben. A térfigyelő kamerák felvételeinek ellenőrzésekor derült ki, hogy pénteken, a szak választott tantárgyából tartott írásbelin a 14-ből 10 teremben a felügyelő tanárok hagyták egymással kommunikálni, egymástól másolni és puskázni is a diákokat.

Kéry Hajnal elmondta, felügyelő tanárok ellen fegyelmi vizsgálat indult, ám az ügyben az ügyészség is nyomoz, és az érintett pedagógusok büntetőjogi felelőssége is felmerülhet. Az érettségiről kirúgott 108 diák a szabályok szerint legközelebb jövő ősszel vizsgázhat újra.

A 108 vaskohsziklási diák mellett további 9 diákot zártak ki a vizsgákról csalás miatt Bihar megyében. Országosan összesen 303 érettségizőt zártak ki csalás miatt, több mint egyharmaduk Bihar megyei.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?