Király: idén testhezálóbbak voltak a tételek

Öt megyét leszámítva, idén minden megyében már az óvások elbírálása előtt is jobb az átmenési arány a tavalyi érettségi nyári szessziójának végleges eredményeihez képest.

Tavaly a sikeresen vizsgázók aránya a fellebbezések elbírálása előtt 59,25 százalék volt, az óvások után 60,65 százalék, idén az óvások előtt ez az arány 66,41 százalék. A számok az országos átlagra vonatkoznak.

Gorj, Szilágy, Teleorman, Giurgiu és Brăila megyében nem tudtak javítani a tavalyi eredményeken az érettségizők. Ha a jelenlegi átmenési arányt nézzük megyékre lebontva, Hargita megye teljesített a legrosszabbul Erdélyben, ott mindössze a vizsgázók 54,4 százaléka vette sikeresen az akadályokat. A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy Hargita megyében az óvások elbírálása előtt 0,4 százalékponttal jobban teljesítettek, mint tavaly, amikor az érettségizők 54 százaléka ment át a vizsgákon.

Szilágy megyében 3,6 százalékponttal teljesítettek rosszabbul a diákok, mint tavaly. További eredmények itt olvashatók.

Idén testhezálóbbak voltak a tételek

Arra a kérdésre, hogy mivel magyarázhatók az idei jobb eredmények, Király András oktatásügyi államtitkár megkeresésünkre elmondta, ennek minimum két fő oka lehet. Az egyik, hogy szemléletváltás történt az érettségire történő felkészülésben, vagyis a diákok, tanárok, szülők egyre komolyabban veszik a vizsgát. "Úgy néz ki, kezdenek beérni azok a határozatok is, amelyeket a döntéshozók hoztak. Gondolok itt például arra, hogy kötelezővé tették a próbaérettségit, vagy hogy sokkal nagyobb az odafigyelés a felkészítőkre" - magyarázta az államtitkár.

A másik oka az idei jobb eredményeknek Király András szerint az lehet, hogy testhezállóbbak voltak a tételek.

Arra a kérdésre, hogy mivel magyarázható például Szilágy megye teljesítménye, az államtitkár elmondta: elképzelhető, tavaly, tavalyelőtt jobb volt a diákanyag, de az is megtörténhet, hogy egyszerűen csak nem feküdtek a tételek annyira, mint máshol. "Az objektív okok mellett vannak persze szubjektívek is, de azt gondolom, hogy Hargita és Szilágy megyében becsületes oktatás folyik" - jegyezte meg Király András.

Hozzátette, még mielőtt téves következtetéseket vonnánk le, érdemes megvárni az óvások eredményét. "Egy azonban biztos: diákjainknak két nehéz vizsgája van az érettségin. Az egyik a román nyelv, ami ugye nem az anyanyelvük, a másik pedig a matematika vizsga, amely úgy a matematika-informatika -, mind a természettudomány-szakosok számára elég nehéz dió" - mondta.

Az óvásokat kedden, július 7-én 16 és 20 óra között lehet benyújtani az érettségi központokhoz, a kiértékelés más megyében zajlik. Az elbírálóbizottság tagjai között nem szerepelhetnek azok a tanárok, akik első körben javították a dolgozatokat.

Az eredményeket július 8-án és 9-én teszik közzé. Az érettségi nyári szessziójának végleges eredményeit július 10-én tudjuk meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?