A diákok kétharmadának sikerült az érettségije

Az óvások elbírálása előtt diákok 66,41 százaléka kapott átmenő jegyet az idei érettségin – közölte kedden az oktatási minisztérium. A székelyföldiek az országos átlag alatt teljesítettek: Kovászna megyében 62,8, Hargita megyében 54,4 százalék a sikeresen érettségizők aránya.

Tavaly a sikeresen vizsgázók aránya a fellebbezések elbírálása előtt 59,25 százalék volt. Idén a Kolozs (82,18 százalék), Brassó (78,74), Bákó (78,34), Szeben (76,81) megyei diákok teljesítettek a legjobban, a Giurgiu megyeiek (36,06) a leggyengébben. Az átmenési arány Giurgiu megyét követően Ilfov (40,92) és Teleorman megyében (42,73) a legalacsonyabb.

Öt megyében (Gorj, Szilágy, Teleorman, Giurgiu és Brăila) kisebb a sikeresen vizsgázók aránya a tavalyi adatokhoz képest, a többi megyében mindenhol jobbak az eredmények. Országosan 63 színtízes média volt idén (a legtöbb Temes megyében, összesen kilenc), jóval kevesebb, mint tavaly, amikor 104 diák vizsgázott színtízesre.

Az érettségi nyári vizsgáira összesen 168.939 diák iratkozott fel, ebből 159.703-en jelentek meg a vizsgákon, 9.236-an hiányoztak. Az érettségiről 303 tanulót zártak ki csalás vagy csalási kísérlet miatt. Összesen 53.336 diákot vágtak el. 

Székelyföld az átlagnál gyengébb

A székelyföldi diákok az országos átlag alatt teljesítettek: Kovászna megyében 62,8, Hargita megyében 54,4 százalék a sikeresen érettségizők aránya. A Maros megyeiek azonban már az átlagnál jobbak, az érettségizők 68,3 százaléka kapott átmenő jegyet.

A tavalyi nyári szesszió végleges eredményeivel összehasonlítva viszont idén Hargita, Kovászna és Maros megyében jobban az eredmények: Hargita megyében 0,4 , Kovászna megyében 5,5 , Maros megyében pedig 8,6 százalékponttal. 

Bihar megyében 4, Kolozs megyében 6,6 , Hunyad megyében 12, Máramaros megyében 3, Szeben megyében 6,9 , Szatmár megyében 9,5 , Arad megyében 8,1 , Fehér 5,1 , Temes megyében 8,6 százalékponttal jobb az átmenési arány. Szilágy az egyetlen olyan magyarok által is lakott megye, ahol 3,6 százalékponttal rosszabbak az eredmények. 

Idén testhezálóbbak voltak a tételek

Arra a kérdésre, hogy mivel magyarázhatók az idei jobb eredmények, Király András oktatásügyi államtitkár megkeresésünkre elmondta, ennek minimum két fő oka lehet. Az egyik, hogy szemléletváltás történt az érettségire történő felkészülésben, vagyis a diákok, tanárok, szülők egyre komolyabban veszik a vizsgát.

A másik oka az idei jobb eredményeknek Király András szerint az lehet, hogy testhezállóbbak voltak a tételek. Az államtitkár Hargita és Szilágy megye teljesítményét is értékelte, véleménye itt olvasható.

Az óvásokat kedden, július 7-én 16 és 20 óra között lehet benyújtani az érettségi központokhoz, elbírálásuk a vizsgák helyszínétől eltérő megyében zajlik. Az elbírálóbizottság tagjai között nem szerepelhetnek azok a tanárok, akik első körben javították a dolgozatokat.

Az eredményeket július 8-án és 9-én teszik közzé. Az érettségi nyári szessziójának végleges eredményeit július 10-én tudjuk meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?