Nem úszta meg a színtízes diák: mégis kizárják az érettségiről

Bármennyire is tagadja, segítette társait a matematika írásbelin a Bihar megyei vaskohsziklási Unirea Szakközépiskola színtízes diákja, ezért kizárták az érettségiről – közölte vasárnap Sorin Câmpeanu oktatási miniszter.

Mint ismert, a Vaskohszikláson 108 érettségizőt zártak ki csalás miatt, köztük egy éltanulót, Alexandra Burtát, aki 10-es általánossal végezte a középiskolát. A diáklány azt állította, sokkolta a döntés, mert nem érzi úgy, hogy hibázott volna.

Az esetnek nagy médiavisszhangja volt, ezért az oktatási miniszter kérte a vizsgatermekben lévő kamerák felvételeinek újbóli ellemzését. Ez a hét végén megtörtént, és kiderült: Alexandra Burtă a matematika vizsgán végig „súgott” a társainak, és hagyta, hogy másoljanak róla.

„A lány esete engem is megindított, ezért felkértem a minisztérium ellenőrző testületét, elemezze a videofelvételeket. Sajnos kiderült, hogy a diák valóban segítette a társait” – idézték a hírtelevíziók Sorin Câmpeanut. A miniszter megerősítette, az ellenőrző testület nem hibázott, mind a 108 diákot kizárják az érettségiről, ők csak jövő ősszel vizsgázhatnak újra.

Az érintett érettségizők szülei pert fontolgatnak a Bihar megyei tanfelügyelőség ellen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?