Melyik iskolák teljesítettek jól az érettségin?

A magyarok lakta erdélyi megyékben a tavalyinál jobb eredményeket értek el az érettségizők. Akárcsak az eddigi években, a nevesebb iskolák diákjai teljesítettek a legjobban.

Hargita megye

Hargita megyében a legjobb eredményeket a székelyudvarhelyi Tamási Áron, a csíkszeredai Márton Áron gimnáziumok és a székelyudvarhelyi Benedek Elek Tanítóképző diákjai érték el - tájékoztat a Székelyhon. A Tamásiban az érettségizők 92,11 százaléka, a MÁG-ban a vizsgázók 88,04 százaléka, a tanítóképzőben pedig a vizsgázók 82,81 százaléka ment át.

A tanfelügyelőség adatai szerint a leggyengébb eredmények a zetelaki szakközépiskolában, továbbá a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre és a csíkszeredai Székely Károly Szakközépiskolákban születtek. Zetelakáról nyolcan vizsgáztak, de senkinek sem sikerült elérni az átmenőt, Szentmártonban 4,76 százalékos, a Székely Károly Szakközépiskolában pedig 4,88 százalékos az átmenési arány.

A megyében tízes érettségi médiája senkinek sincs, de tízes jegy egy-egy vizsgán született. Bartolf Hedvig tanfelügyelő közölte, matematikából van a legtöbb tízes, szám szerint 35-en kaptak maximális értékelést dolgozatukra. Magyarból 22 érettségiző írt tízest, biológiából pedig 16.

Hargita megyében az óvások előtti eredmények 0,4 százalékkal jobbak a tavalyi végleges eredményekhez képest. 

Kovászna megye

Kovászna megyében a sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul, a Székely Mikó és a Mikes Kelemen iskolák teljesítettek a legjobban. A Székely Mikó kollégiumban és a Mikes Kelemen líceumban az átmenési arány 89,3 , illetve 86,5 százalékos. A Mihai Viteazul Főgimnáziumban ez az arány 91,4 százalék.

A legrosszabb eredményeket a kézdivásárhelyi Gábor Áron, illetve az Apor Péter szakközépiskolákban érték el a diákok, ahol a sikeresen vizsgázók aránya 11, 67, illetve 15,15 százalékos.

A megyében 1.521 végzős iratkozott fel az érettségi vizsgára, ebből 1.451-en vettek részt a megmérettetésen. Két diákot zártak ki csalás miatt. A megyében senki sem kapott tízest az érettségin.

Kovászna megyében az óvások előtt 62,8 százalékos az átmenési arány, 5,5 százalékponttal nagyobb mint tavaly.

Maros megye

Maros megyében a legsikeresebben az Unirea Főgimnáziumban érettségiztek – tudtuk meg Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettestől. Egy diáknak nem sikerült csupán az érettségije. A második helyen az Alexandru Papiu Ilarian Főgimnázium végzett, ahol két diákot vágtak el. A sorban a harmadik a Bolyai Farkas Elméleti Líceum, ahol összesen 12 diáknak nem sikerült az érettségije.

Maros megyében 4.309 diák iratkozott be a megmérettetésre, 212-en nem jelentek meg a vizsgán, 2.798-nak sikerült, 1.292 diáknak nem az érettségije. Az előző év eredményeihez viszonyítva, az idén jobban teljesítettek a diákok – mondta a főtanfelügyelő-helyettes.

A megyében 8,6 százalékponttal nagyobb az átmenési arány (68,3 százalék) mint tavaly. 

Kolozs megye

Kolozs megyében egy diák kapott 10-est az érettségin, tavaly tízen érték el ezt a kitűnő eredményt. Valentin Cuibus főtanfelügyelő elmondta, 796 diák kapott 9-es és 9,99-es közötti jegyet.

Az átmenési arány az Emil Racoviţă Fpgimnáziumban, a János Zsigmond, a Gheorghe Şincai és a Nicolae Bălcescu Elméleti Líceumban száz százalékos. Idén több mint 4.800 diák jelent meg az érettségi vizsgákon, ebből kettőt csalás miatt kizártak. A Kolozs megyében írt dolgozatokat Nagyváradon javították. Kolozs megyében születtek idén a legjobb érettségi eredmények, az óvások előtt az átmenési arány 82,18 százalékos. 

Szatmár megye

Szatmár megyében a 2587 diák közül 1899-nek sikerült az érettségije, az átmenési arány 73,40 százalékos.

A legjobban a szatmárnémeti Mihai Eminescu Főgimnázium diákjai teljesítettek, 98,50 százalékuk vizsgázott sikeresen. A második legjobb iskola magyar: a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjainak 93,96 százaléka kapott átmenő jegyet. A harmadik a listán a nagykárolyi Elméleti Líceum (93,62 százalék), a negyedik a szatmárnémeti (német nyelvű) Johann Ettinger Elméleti Líceum (91,94), az ötödik pedig a szatmárnémeti Doamna Stanca Főgimnázium (91,94).  A szatmárnémeti Hám János Katolikus Gimnáziumban az átmenési arány 79,59 százalékos volt, ezzel hetedikek a rangsorban.

Vannak azonban lehangolóan rossz eredmények is a megyében. A leggyengébben a nagykárolyi Simion Bărnuțiu Szakközépiskola diákjai teljesítettek, 9,09 százalékos átmenési aránnyal. Az erdődi szakközépiskola végzősei sem büszkélkedhetnek, 12,50 százalékuk érettségizett sikeresen, míg a szatmárnémeti Traian Vuia Szakközépiskolában 21,21 százalék volt az átmenési arány.

Bihar megye

Bihar megyében tavalyhoz képest több mint négy százalékkal nőtt az átmeneteli arány: a vizsgázók 63,42 százaléka ment át, míg tavaly 59,36 százalék érte el legalább a hatos átlagot. Az eredményeket beárnyékolja a vaskohsziklási csalásokkal kapcsolatos botrány.

Kéry Hajnal Bihar megyei helyettes főtanfelügyelő az erdon.ro portálnak elmondta, egy-két százalékkal jobbak a tavalyiaknál a magyar tannyelvű tanintézetekben elért eredmények is.  Vannak ugyan szakiskolák, ahol gyengébbek lettek az eredmények, mint tavaly, például a kágyai szakiskolában, de az elméleti líceumokban nőtt az átmeneteli arány.

Nagyváradon a Lorántffy Zsuzsanna Református Középiskolában 67,5, az Ady Endre Líceumban 87,34, a Szent László Római Katolikus Líceumban 43,48 százalékos volt az átmenési arány.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?