Magyar közösségi napot tartottak Felenyeden

A Fehér megyei RMDSZ és a Felenyedi Református Egyházközség közös szervezésében megvalósuló eseményre szombaton, a felenyedi magyar óvodában került sor.

Az egybegyűlteket Lőrincz Konrád felenyedi református lelkipásztor Jeremiás könyve 17. részéből vett idézettel köszöntötte: „Akinek az Úr a bizodalma, olyan lesz, mint a víz mellé ültetett fa, amely a folyóhoz ereszti gyökereit. Száraz időben sem kell aggódnia, szüntelenül termi gyümölcsét”. Hozzátéve:  a hit mellett a közösség a másik legfontosabb megtartó erő. „Minden közösségi alkalom egy ajándék nekünk, hiszen ekkor tapasztaljuk meg, hogy nem vagyunk egyedül”- hangsúlyozta a lelkész.Pohly Boglárka énekelt a felenyedieknek | A szerző felvétele

Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere kiemelte: ilyen formában, mindeddig nem volt egyetlen olyan alkalom sem Felenyeden, ahol az itteni magyar közösség együtt ünnepelhetett. „Valamennyi ideje megfogalmazódott az ötlet, hogy elmenjünk a kisebb közeli közösségekbe is, ne csak Enyedre hívjuk a felenyedieket”.

A közösségi nap fénypontja Pohly Boglárka arany- és platinalemezes énekes-előadó Sárgul már a kukorica szár című kitűnő hangulatú előadása volt. A magyarországi művésznő által előadott operett slágereket a közönség együtt énekelte vele, sőt közös táncra is sor került. Az előadást kiadós beszélgetés és vacsora követette. A jó hangulathoz a zene és a finom falatok mellett a gyönyörű őszi napsütés és az óvoda szép környezete is hozzájárult.

A felenyedi magyarságnak jó oka volt az ünneplésre, hiszen a számottevő, mintegy 330 fős református egyházközségben figyelemreméltó fejlesztések és közösségépítés zajlik. Az eseménynek otthont adó óvoda 2018-ban került felújításra a magyar kormány támogatásával, Kató Béla püspök jelenlétében, az idén pedig egy nagyenyedi magánszemély adományának köszönhetően egy kis játszóteret alakítottak ki.

Az egyházközség többi ingatlanja is nagyon jó állapotban van. A templomot  2010-ben, a 200. évforduló alkalmával restaurálták egy holland terstvérgyülekezet, Aalmeer adományaiból és egy kis önerőből. A templomhoz vezető járda megjavítására és a templom falvizesedésének megoldására 2018-19-ben került sor, szintén a magyar kormány általi támogatásnak köszönhetően és ugyanabból a forrásból sikerült a tavaly a református parókia épületét, idén pedig a melléképületeket és a kerítést felújítani.

Lőrincz Konrád lelkipásztortól megtudtuk: az egyházközségnek az említett holland kapcsolata mellett két anyaországi(Leányfalu-Pócsmegyer, Mikepércs) és három erdélyi (Kányád, Nagygalambfalva, Bánffyhunyad) testvérgyülekezete van, amelyek rendkívül fontosak a felenyedi szórványmagyarság számára.

Kapcsolódók

Kimaradt?