A nyári iskolások számára bezárt, a felnőttek számára megnyílt a Boldogságbolt Nagyenyeden

Kettős eseményre került sor a Dr. Szász Pál Magyar Közösségi Házban: a nyári iskolában résztvevő diákok „búcsújátékára” és Rozványi Dávid Boldogságbolt című könyvének első erdélyi bemutatójára.

Nagyenyeden már tíz éve szervez a Dr. Brendus Gyula Egyesület és a Dr. Szász Pál Egyesület nyári iskolát a gyerekek számára, így történt ez idén is.

A nagy népszerűségnek örvendő program ötletgazdája, Lőrincz Helga alpolgármester, azzal a céllal indította útjára a kezdeményezést, hogy megoldja azoknak a gyerekeknek a felügyeletét, akiknek a szülei dolgoznak és egyidejűleg, tartalmas kikapcsolódást  nyújtson a gyerekek számára. A nyári iskola ugyanakkor közösséget teremt és lehetőséget nyújt olyan ismeretek és készségek elsajátítására, amelyek hiányoznak az iskolai tananyagból.

Fotó: Bakk Szabolcs

A lángoskóstolással egybekötött csütörtöki búcsúdélutánon a gyerekek szeretettel gondoltak vissza a boldog nyári vakációra, amikor olyan iskolába jártak, ahol úsztak, lovagoltak, bútort festettek, néptáncot tanultak a magyarlapádi táborban, rengeteget énekeltek, sportoltak és kézműveskedtek.

Míg a gyerekek számára a nyári iskola „boldogságboltjában” a válogatás nem volt feltételekhez kötve, addig a felnőttek esetében csak nagy áldozatok árán lehetett a kiválasztott „termékekhez” hozzájutni, legalábbis ez derült ki a gyerekek búcsúzóját követő könyvbemutatón.

Rozványi Dávid, a Boldogságbolt, a Régi idők Boldogságboltja és az Erdélyi útiképek című könyvek szerzőjét Török Tünde előadó, esszéíró mutatta be, aki részleteket is felolvasott a művekből.

Fotó forrása: a Fehér megyei RMDSZ Facebook-oldala

A szerző, aki saját magát egyszerűen csak mint „solymári katolikus író” szokta meghatározni, egyben ismert magyarországi közgazdász és tankönyvíró is. A Szent Gellért Kiadó gondozásában megjelent, legismertebb műve, a Boldogságbolt fő üzenete az, hogy minden ember boldogságra vágyik, de kevesen tudják, hol és miben keressék azt, s még ennél is kevesebben tudják, hogy milyen árat kell érte fizetniök. A könyv nem egy megszokott morális eszmefuttatás, hanem egy érdekes kerettörténetbe ágyazva mutat tükröt az emberről. Valahol, a budai Öreg utcában van egy különös bolt, a Boldogságbolt, ahol egy öreg, kétszáz évesnek mutató örmény minden kérdésre és kérésre tudja a választ és teljesíti az emberek kívánságát, ha azok képesek lemondani arról, amit cserébe kér tőlük az eladó. Az ügyfelek választását megnehezíti, hogy azonnal kell dönteniök, a boltba nem lehet újra visszatérni, hiszen másodszor nem találja meg senki a bejáratot. A szerző nagyszerűen  körvonalazott, élethű  történetei azért megkapóak, mert azok akár velünk, bárkivel is megeshettek volna. A Régi idők Boldogságboltjában találkozhatunk világhíres és egészen egyszerű vevőkkel is és azt is megtudhatjuk, hogyan és mit vásároltak itt a történelem nagyjai, például Kleopátra, Petőfi Sándor vagy György barát.

Rozványi Dávid szerint a Boldogságbolt sikerének titka abban rejlik, hogy az ember egyik alapkérdését próbálja körüljárni, tömör és humoros formában. A könyv erőssége, hogy nem akar választ adni, az öreg örmény  nem erőlteti rá portékáját a vevőkre. „Számomra nagyon fontos volt, hogy az emberről ne egy hamis, idealizált képet alkossak, hanem bűneivel együtt mutassam be, ugyanakkor kihangsúlyozva azt is, hogy adva van a lehetőség a jobbulásra” - mondta a szerző.

A szerző felvétele

Rozványi Dávid felidézte az Erdélyhez kapcsolódó élményeit, felolvasott az erről elnevezett hangoskönyvéből egy verset. Elhangzott a Nagyenyedről írt két verse is, az egyik épp az előadás napján született, ihletője pedig a magyar ház névadója, Szász Pál példaadó élete volt.

A kollégium önképzőkörének és a közösségi ház Áprily-estjeinek közös évadnyitó találkozóját Lázár Emőke tanárnő szervezte meg. A könyvbemutatót hosszas kerekasztal-beszélgetés követte, amelyben sokan igyekeztek megragadni a boldogság mibenlétét. A szerző elmondta: számára nagyon fontosak az olvasói visszajelzések, hiszen sokszor érdekesebb történetekkel találkozik, mint amelyeket a könyve tartalmaz.

Rozványi Dávid és Török Tünde könyvbemutató – körútjának következő állomása Gyulafehér vár volt pénteken, majd szeptember 3-án Korondon, 4-én Kovásznán és 5-én pedig Kolozsváron nyitják meg a „Boldogságboltot”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?